Код “Липе” ниче затвор за најопасније мигранте?

Ведрана Кулага Симић
Код “Липе” ниче затвор за најопасније мигранте?

БИХАЋ, САРАЈЕВО - Мигрантска криза поново пријети да буде активирана у БиХ и то у Унско-санском кантону, а док Хрватска враћа на то подручје све више миграната, на домаћој сцени трају препуцавања о томе да ли је уз привремени прихватни центар “Липа” почело да функционише специјално одјељење за оне најопасније, од чега страхују мјештани.

Унско-сански кантон је прије неколико година трпио најјачи притисак од стране миграната, јер их је највише било на тој рути према Хрватској која је чланица ЕУ. Ситуација се, тврди кантонални премијер Мустафа Ружнић, опет усложњава након што је Хрватска почела да враћа све више миграната у БиХ, на основу Споразума о реадмисији. Информације којима располаже, међу којима је и она о отварању “центра за детенцију” у близини “Липе”, побројао је у писмо и послао га министру безбједности БиХ Ненаду Нешићу, министру иностраних послова Елмедину Конаковићу и директору Службе за послове са странцима Жарку Лакети. Ружнић тврди да је, између осталог, усљед реадмисије посљедњих дана већ више стотина миграната стигло у Крајину, а да о томе ни ријеч нису рекли надлежни које је прозвао. Посебно је забрињавајуће што постоје, како пише, индиције да је међу новопридошлим мигрантима и непознат број оних који би могли представљати потенцијални безбједносни изазов.

- У прилог томе говоре и подаци да је у Привременом прихватном центру на Липи, уз очигледно, Вашу сагласност и у тајности од нас, отворен центар за детенцију који је својеврсна притворска јединица у коју се према нашим информацијама, а које сте нам прешутјели, смјештају они мигранти којима се забрањује кретање и под присмотром су. Јесте се бавили процјеном какве све атаке могу очекивати грађани овог дијела БиХ и може ли с обзиром на нове околности доћи и до терористичких напада - навео је Ружнић и додао да је надлежност Нешића и осталих да “раде свој добро плаћени посао”.

За федералне медије се огласио и министар за људска права и избјеглице БиХ Севлид Хуртић који тврди да је прошле седмице посјетио камп и увјерио се у услове какви владају у кампу и центру. Информацију о отварању центра му је, каже, саопштила Међународна организација за миграције (ИОМ) у БиХ, након чега је разговарао са Ружнићем који није био обавијештен о томе.

- На терену сам се увјерио да је у склопу центра направљена јединица која личи на класични затвор - казао је Хуртић и додао да су око “центра” дигнуте жице и да ће ту сигурно морати радити људи са дугим цијевима.

Другачије информације, с друге стране, имају Нешић и Лакета, који за “Глас” тврде да тај центар није направљен. Нешић је, наиме, подсјетио да БиХ има потписан споразум о реадмисији са Хрватском и из тога проистиче и обавеза прихвата лица која незаконито уђу у ту земљу из БиХ. Говорећи о наводима да постоји посебан центар за детенцију, тврди да то није тачно.

- Такав центар у Липи не постоји, нити је отворен нити постоје лица која би могла бити опасна по грађане. Ову информацију ми је дао лично директор Службе за послове са странцима БиХ Жарко Лакета. Препоручујем господину Ружнићу да се, прије него се усуди да некоме држи лекцију, упозна са стањем на подручју гдје је премијер - истакао је Нешић.

Одговорио је и на наводе Хуртића.

- Цијеним министра, али исто тако вјерујем да директор Службе за послове са странцима има праву информацију. Стојим иза ријечи директора Лакете и спреман сам да са њим и Ружнићем одем тамо те се на лицу мјеста увјеримо да ли је то отворено или не - рекао је Нешић.

На питање да ли се, ипак, нешто томе слично прави, каже да постоје информације о томе, а да се све ради на основу споразума који је потписао бивши министар безбједности БиХ.

- Провјерићемо ко је дао сагласност и да ли је све у складу са законом. Ако није, спреман сам да учиним све и да изградња буде заустављена - закључио је Нешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана