Ко су нови градоначелници и начелници у ФБиХ

ГС
Ко су нови градоначелници и начелници у ФБиХ

Члан Социјалдемократске партије (СДП) Зијад Лугавић нови је градоначелник Тузле. Побједу су потврдили из СДП-а. Ријеч је о прелиминарним резултатима, а званични се очекују у наредном периоду.

Како су казали из СДП-а, Лугавић је добио оквирно 12 хиљада гласова, а прелиминарно је то 50 посто гласова од укупног броја њих.

Ове недјеље у Тузли су одржани пријевремени избори за новог градоначелника, а након што је Јасмин Имамовић поднио оставку на ту функцију, наставивши своје политичко дјеловање на вишем нивоу власти.

Недуго након тога, на његов приједлог за вршиоца дужности је изабран Зијад Лугавић, којег је у коначници СДП кандидовао и за званичног градоначелника у нешто више од једноипогодишњем мандату до идућих локалних избора.

Лугавић је иначе дугогодишњи изузетно близак Имамовићев сарадник, а до именовања на мјесто привременог градоначелника налазио се на позицији помоћника градоначелника за економски развој, подузетништво и пољопривреду.

Имамовић је раније за Лугавића казао да има сјајну биографију, као и то да је поштен, добар, натпросјечно образован и ефикасан.

Лугавићеве квалитете очито су препознали и грађани који су му својим гласањем указали повјерење те је освојио највише гласова у односу на своје протукандидате.

Према подацима Градске изборне комисије, у Тузли је на пријевремене изборе изашло 23,14 посто грађана, односно њих 25.380. Када је ријеч о неправилностима, оне су забиљежене у Кисељаку, Горња Тузла и Мосник.

Поред Лугавића у утрци за првог човјека Тузле налазили су се још и Омер Бербић из Наше странке те четири независна кандидата, односно Мирнес Ајановић, Дервиш Чичко, Алмир Арнаут и Халид Жигић.

Аднан Бјелић (НиП, СДП и Наша странка) је нови градоначелник Сребреника

Аднан Бјелић (кандидат НиП-а, СДП-а и Наше странке) побиједио је у утрци за градоначелника Сребреника, потврдио је то предсједник Народа и правде Елмедин Конаковић.

У трци за градоначелника Сребреника била су само два кандидата. Поред Бјелића у утрци је био и Нермин Турсић из СДА.

Побједу у Сребренику прогласио је Елмедин Конаковић, предсједник Народа и правде. Он је поручио да је побједа у Сребренику убједљива.

Право гласа у Сребренику имало је нешто више од 39 хиљада грађана, а гласало је 12.882 бирача или 33,57 посто.

Грађани су своје право могли остварити на 67 бирачких мјеста која су била отворена до 19 сати, након чега је услиједио процес пребројавања гласова.

Према посљедњим подацима ЦИК - а, који су објављени у 19 сати, највећа излазност је била у Братунцу 47,69 посто, а најмања у Тузли 23,14 посто. У Зворнику је укупно на гласање изашло 29,10 посто, у Бихаћу 30,93 посто и у Вогошћи 30,47 посто.

Елведин Седић (ПоМак) "помео" Хамдију Абдића (СДА) у утрци за градоначелника Бихаћа

ПоМак је прогласио побједу свог кандидата за градоначелника Бихаћа Елведина Седића. Из ове странке је дошао и претходни градоначелник Шухрет Фазлић, који је због кантоналне скупштине напустио мандат.

Страначки подаци о резултатима избора за бихаћког градоначелника и из табора СДА и ПоМака говоре да је побједник Елведин Седић. Његову побједу већ славе у штабу ПоМака.

На другом мјесту је СДА-ов кандидат Хамдија Абдић Тигар, а осим њега кандидовали су се још и Аднан Хабибија из СДП-а и независни кандидати Амарилдо Мулић и Дамир Ђуг.

Кандидати за градоначелника Бихаћа су вечерас након затварања биралишта ишчекивали резултате у својим таборима. Атмосфера у почетку није била превише еуфорична нити су кандидати хтјели давати прогнозе какав ће бити исход гласања. Но, касније се то промијенило.

Оно што је све изненадило кандидате је никада мања излазност која је износила 30,93 посто.

Бишћани су подијељени у мишљењу о томе да ли Бихаћ очекују бољи дани. Многи са којима смо разговарали су били скептични, али има и оних оптимистичних.

На једном од бирачких мјеста у Бихаћу је дошло и до инцидента. Наиме у Рипчу је дошло до тучњаве између посматрача и члана бирачког одбора. Због тога се каснило са затварањем овог бирачког мјеста 25 минута.

Пријевремени локални избори се још одржавају у Тузли, Сребренику, Зворнику, Вогошћи и Братунцу.

Мигдад Хасановић (СДА) убједљивом побједом постао нови начелник Вогошће

На основу прелиминарних резултата гласања за Клиx.ба из СДА је потврђено да је нови начелник општине Вогошћа њихов кандидат Мигдад Хасановић.

На основу 70 посто пребројаних гласова у СДА-у је утврђено да њихов кандидат има скоро двоструко више гласова од кандидата Тројке.

За начелника општине Вогошћа кандидовани су били Аднан Шерак (Уједињени - НиП-НС-СДП) и Мигдад Хасановић (Странка демократске акције -СДА).

Сва бирачка мјеста у Општини Вогошћа отворена су на вријеме, јутрос у седам сати, а право гласа на овим изборима имало је око 28.000 бирача укључујући и оне који су имали право гласати путем поште.

Из Централне изборне комисије Босне и Херцеговине ће тек саопштити ко је нови начелник Вогошће према утврђеним прелиминарним резултатима избора, а из СДА су потврдили да је нови начелник општине Вогошћа кандидат којега је та странка номинирала.

Мигдад Хасановић обнашао је дужност в.д. начелника општине, а дипломирани је инжењер електротехнике са више од 17 година искуства у струци.

Већ око 20 сати вечерас из изборног штаба СДА истакнуто је како Хасановић убједљиво води са двоструко бољим изборним резултатом од свог протукандидата Шерака.

Из Централне изборне комисије БиХ су јавили да је до затварања бирачких мјеста у Вогошћи гласало 8.305 бирача или 30,47 посто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана