Ко су кандидати из Тузланског кантона за Дом народа ФБиХ

ГС
Ко су кандидати из Тузланског кантона за Дом народа ФБиХ

Предсједник Кантоналне скупштине Жарко Вујовић данас је Централној изборној комисији БиХ (ЦИКБиХ) предао листе кандидата за Дом народа Парламента Федерације БиХ из Тузланског кантона, потврђено је за Клиx.ба.

Тузлански кантон у Дом народа Парламента ФБиХ упућује десет делегата, односно пет Бошњака, три Србина те једног Хрвата и припадника осталих. Према процедурама, позиције се одређују гласањем за предложене листе, унутар сваког од клубова народа, односно осталих.

Потврдивши да је предао кандидатске листе, Вујовић је за Клиx.ба казао да је поред њега као кандидата из реда Срба из ДФ-а, листу потписао још и Слађан Илић као члан СДП-а.

Када је ријеч о трећем мјесту, оно ће бити попуњено по упутству ЦИК-а БиХ, односно заузет ће га један од кандидата на изборима који није изборио заступничко мјесто у Скупштини ТК.

Према Вујовићевим ријечима, кандидатуру за делегата из реда хрватског народа прихватио је Борис Крешић из ДФ-а. С друге стране, ту је још и Ведрана Петровић из СДП-а, као кандидаткиња из реда Хрвата, чија је листа такођер данас упућена ЦИК-у БиХ.

Говорећи о осталима, Вујовић је навео да је кандидатска листа упућена на име Сандре Имшировић из ДФ-а. Њој ће засигурно припасти позиција, с обзиром на то да је једина припадница осталих у Скупштини ТК.

Најбројније листе су оне из реда Бошњака, а према кандидатури налази се седам имена. Вујовић нам је потврдио да се на њима налазе Муамер Зукић и Дамир Шишић из СДА, Сенад Алић и Јакуб Суљкановић као независни заступници, Изен Хајдаревић из НиП-а, Џевад Хаџић из СДП-а те Асмир Хасић из Странке за БиХ, преноси Кликс.

Како тренутно ствари стоје, у Дом народа Парламента ФБиХ требали би ући сви осим Суљкановића и Хасића, што ће се показати сходно гласању унутар Клуба Бошњака у Скупштини ТК.

"Према процедури, када сви кандидати прихвате кандидатуру, ЦИК БиХ има састанак на којем ће донијети рјешење о прихватању тих кандидатура. Уколико све буде готово до четвртка, они имају рок од 24 сата за достављање рјешења. Сходно томе, у петак или суботу бисмо могли одржати сједницу Скупштине ТК, како бисмо обавили гласање о именима кандидата који улазе у Дом народа Парламента ФБиХ", појаснио нам је Вујовић.

Иначе, прошле седмице одражана је конституирајућа сједница новог сазива Скупштине Тузланског кантона, на којој је озваничено да већину чине СДА са 13 заступника, а ту су и четири заступника ДФ-а те два заступника ПДА Сенад Алић и Јакуб Суљкановић, који ће наставити дјеловање као независни заступници.

У опозицијИ су СДП, ПДА, НиП, Наша странка и Странка за БиХ. Занимљиво је да је, иако незванично још увијек, један заступник Социјалдемократа БиХ дио позиције, а један опозиције.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана