Ко су Бећировићеви приједлози за амбасадоре

ГС
Ко су Бећировићеви приједлози за амбасадоре

САРАЈЕВО – Портал Кликс објавио је комплетан списак приједлога за амбасадорске позиције које делегира бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировића, а на њој нема много нових имена у свијету дипломатије.

Занимљиво је да је из редова Народа и правде предложен само Харис Башић, а ту је су и имена која се на одређени начин вежу за некадашњег бошњачког члана Предсједништва БиХ Хариса Силајџића, односно већина их је у његовом мандату 2006. - 2010. вршила неку од дипломатских функција.

Бећировић је за амбасадора БиХ у Великој Британији предложио Османа Топчагића, гдје је и у прошлости био амбасадор, а био је и амбасадор у Мисији ЕУ. Кликс незванично сазнаје да му и син  такође живи у Лондону. Топчагић има 72 године.

Сабит Субашић је предложен за новог амбасадора у Египту. Има 68 година, а раније је био амбасадор у Индији и Кини. Раније је отворено подржао Бећировића, али и Елмедина Конаковића за министра вањских послова.

Ерол Авдовић је предложен за амбасадора у Белгији. Он годинама живи у Њујорку, отворено је подржавао политику хрватског члана Предсједништва БиХ  Жељка Комшића.

Златко Лагумџија је предложен за амбасадора у Уједињеним нацијама у Њујорку. Има 68 година и бивши је министар иностраних послова.

Харис Хрле је предложен за амбасадора БиХ у Индији. Има 60 година и раније је био амбасадор у САД, Саудијској Арабији и Аустралији. Бивши је зет минисатрке иностраних послова Бисере Турковић.

Нијаз Чардаклија је запосленик Министарства иностраних послова и сада је предложен за амбасадора у Ирану. Има 60 година.

Елма Ковачевић Бајтал је предложена за амбасадорицу БиХ у Црној Гори. Раније је радила у Спољнотрговинској комори и била је амбасадор у Норвешкој. Супруга је професора социологије и политичког аналитичара Есада Бајтала. Она је једна од амбасадора који су у дипломатију ушли прије свега као сарадници и пријатељи Хариса Силајџића.

Амира Арифовић Хармс је предложена за амбасадора у Италији, запослена је у Министарству иностраних послова БиХ.

Емин Чоходаревић је предложен за амбасадора у Пакистану, а запослен је у Министарству иностраних послова.

Нусрет Чанчар је предложен за амбасадора у Кувајту, а Армин Лимо за амбасадора у Индонезији. Лимо је раније био амбасадор у Пакистану.

Анеса Кундуровић је кандидаткиња за амбасадора у Данској, а раније је била амбасадор у Јапану.

Харис Башић је као кадар НиП-а предложен за амбасадора у Севјету Европе. Бивши је амбасадор у Данској.

Дамир Арнаут је кандидат за амбасадора у Њемачкој. Раније је обављао амбасадорску функцију у Аустралији. По повратку из Аустралије укључује се у политички живот као кадар СББ-а па Наше странке. Раније је био кадар Странке за БиХ и близак сарадник Хариса Силајџића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана