Ко пријети банкама у Српској?

Срна
Ко пријети банкама у Српској?

Предсједник Републике Српске рекао је да Амбасада САД у Сарајеву и амбасадор Мајкл Марфи стоје иза пријетњи банкама у Републици Српској да ће бити санкционисане уколико буду исплаћивале примања санкционисаним званичницима Српске.

"Амерички државни органи то и не гледају већ интегришу кроз одређене документе и то све ради Марфи", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, рекао је да је један број људи на данашњој сједници Извршног комитета ове странке предложио да Српска уведе механизам забране уласка предсједнику САД Џозефу Бајдену, америчком државном секретару Антонију Блинкену, британском премијеру Ришију Сунаку, замјенику америчког државног секретара Викторији Нуланд, као и породици некадашњег високог представника у БиХ Педија Ешдауна.

"Мене је то насмијало. Али, људи размишљају о томе. То није ништа цинично, већ порука у стилу `доста нам је таквог вашег понашања`", истакао је он.

Он је рекао да му је драго да нико од санкционисаних званичника није напустио Српску ни СНСД нити своје послове, него су се чак и шалили међусобно како то да су једни добили санкције, а други нису.

Након санкционисања његових сарадника због организовања и обиљежавања Дана Српске - 9. јануара, Додик је позвао све да наредне године дођу на најмасовнију прославу Дана Републике Српске.

Одговарајући на питање да ли америчке пријетње могу да доведу до проблема банкарском сектору у Српској, Додик је истакао да су пријетње банкама само још једна злоупотреба америчке моћи и да постоји само једна ствар коју они могу да ураде, а то је да пословним банкама спријече кореспонденцију са иностранством.

"То јесте проблем, али да тога не би било, повући ћу рачуне из банака у којима примам плату, а то ћу предложити и другима. У наредним данима ћемо видјети како ћемо интерним прописима омогућити да људи остварују своја радна права", нагласио је он.

Додик сматра нејвероватним да људи који славе 9. јануар због тога немају право на плату, односно да се покушава онемогућити исплата онима који су је зарадили.

"Толико о људским правима у Америци", нагласио је Додик.

Канцеларија за контролу стране имовине америчког Министарства финансија саопштила је да је увела санције Браниславу Окуки, Јелени Пајић Баштинац и Сребренки Голић јер су организовањем и обиљежавањем Дана Републике Српске, 9. јануара ове године "подривали мир и стабилност у БиХ".

Повезане вијести:

"Не морамо добити ни фенинга": За Српску неприхватљив ЛГБТ у домаћим законима

Додик најавио чистку, један СНСД-ов одбор већ распуштен

Додик: Главни преговарач са ЕУ да буде из Српске, СНСД се спрема за изборе...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана