Ко о чему, Американци о Додику: Предсједник Српске у центру пажње директора ЦИА

Н1/ГС/Срна/Аваз
Ко о чему, Американци о Додику: Предсједник Српске у центру пажње директора ЦИА

Вилијам Бернс, директор ЦИА, допутовао је данас у Сарајево гдје је имао састанке са представницима обавјештајне заједнице, члановима Предсједништва БиХ као и са министром иностраних послова БиХ Елмедином Конаковићем, а једна од централних фигура његових разговора био је, очекивано, предсједник Српске Милорад Додик.

За Н1 је званичник Владе САД потврдио да су "разговарали у вези са питањима од заједничког интереса, што укључује територијални интегритет и суверенитет БиХ".

– Такође, разговарано је о забрињавајућој сецесионистичкој реторици и дјеловању предсједника Републике Српске Милорада Додика и Владе Републике Српске – истакнуо је званичник Владе САД за поменути портал.

Иначе, Бернс је већ долазио у БиХ.

На позицију директора ЦИА дошао је као приједлог предсједника Џоа Бајдена, а једногласно је подржан у Сенату. Раније је био амбасадор у Русији. Први је каријерни дипломата на позицији директора ЦИА, а служио је и под демократама и под републиканцима.

Одговорност носе све етничке заједнице

Чланови Предсједништва БиХ разговарали су данас у Сарајеву са директором Централне обавјештајне агенције (ЦИА) Вилијамом Бернсом о политичкој и безбједносној ситуацији у БиХ и регији, као и о неким глобалним питањима, међу којима и о сукобу у Гази, сазнаје Срна.

Према сазнањима Срне, на састанку је било ријечи и о важности сарадње обавјештајних заједница у борби против безбједносних пријетњи и тероризма, унапређењу сарадње институција и даљој билатералној сарадњи, као и о томе да одговорност за функционисање институција власти носе све етничке заједнице у БиХ.

Бернс је имао и одвојене сусрете са министром иностраних послова у Савјету министара Елмедином Конаковићем и директором Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Алмиром Џувом.

Састанци су били затворени за јавност.

Конаковић: Америчка администрација се озбиљно бави БиХ

Министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић је, након што је Бернс, разговарао и с члановима Предсједништва БиХ и Алмиром Џувом, директором Обавјештајно безбједносне агенције, за Аваз рекао да је стекао утисак да Бернс добро познаје ситуацију у БиХ и да располаже информацијама.

– Разговарали смо о процесима у БиХ, важности НАТО и европских интеграција, о ономе што нас убрзава и успорава – рекао је он, и додао да је његова посјета још једна потврда да се америчка администрација озбиљно бави БиХ.

На питање како коментарише чињеницу да ће Бернс наставити посјету региону посјетом Београду, Конаковић је рекао да то показује да САД регион западног Балкана посматра као једну цјелину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана