Ко не гласа на изборима не може добити кредит

ГС
Ко не гласа на изборима не може добити кредит

Партије које чине власт на нивоу БиХ недавно су се усагласиле око одређених измјена Изборног закона БиХ, а једна од њих је и обавезно гласање.

Да ли ће поменути приједлог бити и званично усвојен показаће вријеме а пред вама су земље које ово рјешење већ имају.

Белгија

Белгија је прва држава у свијету која је 1893. године увела обавезно гласање за мушкарце, а 1949. године и за жене.

У овој држави новчана казна за први неизлазак на изборе се креће од 25 евра до 50 евра, док се за други неизлазак може повећати и до 125 евра. Такође бирач који није гласао четири пута у 15 година, нема право да гласа наредних 10 година, а нема право да се пријави ни за било какво именовање или напредовање у државној служби. Међутим, законске казне се врло ријетко примјењују, тако да је излазак на изборе у овој земљи више морална него законска обавеза.

Грчка

Овабавезно гласање је у Грчкој уведено 1975. године. Постојале су административне и кривичне санкције, нпр. казна затвора од мјесец дана до године.

Међутим од измјене Устава из 2001. године остала је обавеза изласка на изборе, али су санкције укинуте.

Кипар

И на Кипру је обавезно гласање, а новчане казне се крећу до 340 евра.

Луксембург

Луксембург је обавезу гласања на изборима увео 1919. године. Иако обвеза одласка на изборе у Луксембургу постоји и данас, неодлазак на изборе бирач треба оправдати ваљаним разлогом како би избјегао новчану казну. Ипак, санкције за оне који ту обавезу крше не примјењују се већ више од педесет година па бирачи не морају страховати да ће бити кажњени у случају да не испуне грађанску дужност. Добровољно гласање се примјењује за грађане старије од 75 година те за грађане који су на дан избора изван своје општине.

Швајцарска

Само у у једном од 26 кантова Швајцарске, Сцхаффхаусен, још увијек постоји законска одредба о обавезном гласању, мада се спорадично одржавају референдуми о овом питању Казна је 6 ЦХФ, око 11 КМ.

Аустралија

Обвезно гласање уведено је у Аустралији 1924. године и односи се на све бираче с правом гласа. Уведено је с циљем повећања изласка бирача на изборе. Законом је утврђено да у случају када бирач не изађе на изборе, односно не гласа, бит ће му послано писмо у којем се од њега тражи да наведе оправдан разлог за неизлазак на изборе или ће у противном морати платити новчану казну од 20 до 50 аустралских долара. У Аустралији се појединцу који не плати новчану казну одређује казна затвора.

Аргентина

И у овој земљи је обавезно гласање, а ако гласач нема ваљано образложење зашто није изашао на изборе новчана казна се креће од 5 до 50 долара.

Боливија

У Боливији се негласачу одузима пасош на 90 дана и ограничава могућност банковних трансакција.

Бразил

И у Бразилу су на снази закони који прописују обавезно гласање. Ова држава има један он најстрожијих санкција, гдје гласачи који не изиђу на изборе нису у могућности радити за јавни сектор, добити пасош, подићи кредит, положити професионалне испите.

Перу

Обавезно гласање у Перу је уведено 1933. године, осим за особе стрије од 70 година. Према перуанском закону санкције су новчане, али и ограничавају се банковне и друге административне трансакције.

Земље које су укинуле обавезно гласање

На крају поменимо и зеље које су укинуле обавезно гласање.

Бугарска

Бугарска је због пада стопе излазности на изборе на око 50 одсто укупног броја бирача, одлучила увести обвезно гласање 2016. године. Међутим, исте је године Уставни суд Бугарске прогласио ту одлуку неважећом аргументирајући да је право гласа субјективно право, а не јавна дужност грађана.

Аустрија

Иако није постојала обвеза гласања на националном нивоу, поједине аустријске регије (Ворарлберг, Стyриа) имале су на снази ту одредбу од 1929. до 1992. године, а регија Тyрол од 1929. до 2004. године. Упркос напуштању обвезног гласања 1992. и 2004. године, аустријске регије ипак су задржале релативно високе стопе излазака на изборе, преноси Бука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана