Ко може окупити већину у Бањалуци

Ведрана Кулага Симић
Ко може окупити већину у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Ко ће саставити скупштинску већину у највећем граду Републике Српске остаје непознаница и након што су из врха СНСД-а јавно поручили да су на корак од одласка у опозиционе клупе, јер друга страна, на челу са ПДП-ом чији је Драшко Станивуковић изборио нови мандат у фотељи градоначелника, до превласти у локалном парламенту може само ако пригрли садашње најљуће политичке противнике, међу којима су и они који су управо њима, не тако давно, окренули леђа.

Станивуковић је, према до сада пребројаним гласовима, освојио 50.769 гласова и тако побиједио СНСД-овог кандидата за градоначелника Николу Шобота, за кога је гласало 36.797 бирача у Бањалуци. То је пољуљало редове унутар СНСД-а, који је као странка освојио око 12.000 гласова више од ПДП-а, али и међу партнерима, док генерално сам поглед на то ко је све освојио мандате показује да ће бити свега у бањалучком скупштинском лонцу.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик је, након анализе, рекао је да су задовољни оним што су успјели као странка у Бањалуци, али и нагласио да би Шобот однио побједу за градоначелника да су сви из коалиције на републичком нивоу гласали за њега. Додик је, наиме, подвукао да гласове за заједничког кандидата за градоначелника Шобота нису пратили гласови свих коалиционих партнера те да је анализа потврдила да се гласовима СНСД-а придружио СПС Горана Селака, додавши да и у том смислу постоји одговорност.

- По нашим анализама, наш кандидат је добио подршку СНСД-а и Селака. Гласови других странака отишли су Станивуковићу. Народ ће то најбоље процијенити - рекао је Додик, додавши и то да ће сви изабрани одборници дати мандат на располагање и да ће се договорити на састанцима страначких органа ко ће СНСД представљати у Скупштини града Бањалука, гдје ће врло вјероватно бити и опозиција.

Додикова конференција изазвала је салву реакција, али и подстакла на размишљање о томе ко може и са ким да састави већину. 

Прелиминарни подаци Централне изборне комисије (ЦИК) показују да је СНСД и овај пут, као странка, освојио највише гласова у Бањалуци, што му је донијело 11 мандата у градској Скупштини. ПДП је на седам, док су коалициони партнери СНСД-а, а на тој листи су Социјалистичка партија (СП), ДЕМОС, Уједињена Српска (УС) и СПС Горана Селака, освојили по два мандата. Исто толико позиција у локалном парламенту за сада има и Народни фронт (НФ) Јелене Тривић, која је до прошле године била једно од најпрепознатљивијих имена у ПДП-у и блиска сарадница управо Станивуковића, а на овим изборима му је била и противкандидат у трци за градоначелника. 

Даље, по једну позицију освојили су Независни покрет “Својим путем - Игор Радојичић”, који је био истакнути функционер управо СНСД-а и Листа за правду и ред Небојше Вукановића, који у посљедње вријеме није бирао ријечи када је у питању нови-стари градоначелник Бањалуке, а један мандат у градској Скупштини, у којој их има укупно 31, припада и представницима националних мањина, а то је и овај пут Саша Чудић. 

СНСД са својих 11 одборника може лако до већине за коју треба 16 руку, јер са, на примјер, СП-ом, УС-ом, ДЕМОС-ом и СПС-ом има 19 руку, па чак и глас више ако им се придружи Чудић. Чак и без неких од “прозваних” коалиционих партнера, а са Селаком и другима, могу да имају већину.

Пут ПДП-а до већине у Скупштини је далеко тежи, јер им за то, на примјер, требају неки од партнера управо СНСД-а, независни субјекти попут кадрова са листе Радојичића и Вукановића, али и подршка НФ-а. 

Саговорник “Гласа Српске” упућен у дешавања на локалној сцени сматра да СНСД и сада користи позицију коју има, указујући и на то да је и сам Додик одличан тактичар. 

- Све је чиста математика. СНСД само својом вољом може да гурне своје партнере ка Станивуковићу. Без њихове воље партнери неће отићи на другу страну. СНСД и даље држи све карте у рукама и мислим да улазимо у кризу већине у градској Скупштини ако СНСД настави да тактизира и не буде хтио да формира већину. Станивуковић не може да је састави. Ако буде тако, вјероватно слиједи вишемјесечно мрцварење у којем нико неће имати већину, а то значи да нема ни одлука - истакао је наш саговорник и додао да не треба на крају одбацити ни приче у кулоарима о томе да је могуће приближавање ПДП-а и СНСД-а у Бањалуци.

У СП-у, с друге стране, без дилеме. Генерални секретар партије и одборник у још актуелном сазиву градског парламента Никола Вукчевић тврди да је та странка искрено и јавно подржала Шобота за градоначелника, јер су оцијенили да је ријеч о човјеку који може да донесе пријеко потребне промјене у Бањалуци.

- Очекујемо да о свему што су донијели избори прво разговарамо са партнерима, прије свих са СНСД-ом, странком са којом смо у најдуготрајнијој коалицији на Балкану, али и са УС и ДЕМОС-ом те да се  договарамо о сљедећим корацима, не само у Бањалуци него и широм Српске. Без СНСД-а ни ми нећемо бити у већини - рекао је Вукчевић. 

Лидер ДЕМОС-а Недељко Чубриловић и предсједник бањалучког одбора те партије Боран Босанчић јуче нису одговарали на позиве, као ни предсједник Народног фронта (НФ) Јелена Тривић. 

На позиве није одговарао ни Станивуковић, а први човјек ПДП-а Бранислав Бореновић наглашава да је та странка однијела величанству побједу у Бањалуци те да су грађани сами рекли “кога желе у већини”. 

- Побједа Станивуковића са скоро 50 одсто гласова и са 15.000 гласова више од кандидата СНСД-а сама по себи довољно говори. Сачекаћемо коначне резултате, али је јасно да Бањалука неће СНСД који је блокирао развој града свих ових година и због тога су кажњени - рекао је Бореновић, који сматра да кључни људи СНСД-а покушавају “патетично оправдати изборни пораз”. 

На питање с ким ПДП може да формира већину у Бањалуци, с обзиром на то да рачунице показују да је за то потребан дио странака из владајуће већине на републичком нивоу па и НФ, одговара да треба сачекати још мало док не буду познати коначни резултати.

- Онда се може конкретно разговарати о већини и ко је може сачинити. ПДП је отворен са сарадњу са народом који жели нас и Станивуковића и то је најјача порука свима у Бањалуци - закључио је Бореновић.

Предсједник Независног покрета “Својим путем” Игор Радојичић за “Глас” је истакао да нису контактирали ни са једном ни другом страном и да само име “Својим путем” све говори. 

-  Не видимо себе у коалицији са СНСД-ом, јер смо опозиција републичкој власти, нити видимо смислену коалицију око градоначелника Станивуковића. Он да би скупио минимално 16 гласова мора да састави веома разнородне партије и покрете, а то не дјелује нимало кохерентно те се бојим да Бањалука наставља са истим проблемима као и током протекле четири године - оцијенио је Радојичић. 

“Није до нас” 

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић је, реагујући на наводе Милорада Додика, рекао да је њихов слоган: “Бањалука без блокада” суштински важан за Бањалуку, јер она може да живи без блокада, а са њима ће таворити, а одбацио је оптужбе о издаји Шобота. 

- Наши гласови нису одлучивали о градоначелнику, већ други фактори, тако да не видим да су било каквом аналитиком могли доћи до закључка да је Никола Шобот изгубио ради нас, СП-а и ДЕМОС-а - казао је Стевандић за “Глас”.

Број гласова и мандата за Скупштину 

Странка                      гласови             мандати 

СНСД                             32.545                 11

ПДП                                21.005                   7

СП                                     5.907                   2

УС                                      5.422                   2

ДЕМОС                             5.080                   2

СПС                                   4.989                  2

НФ                                     4.921                  2

НП Својим путем           

- Игор Радојичић            4.287                   1

За правду и ред           

Листа

Небојша Вукановић        3.043                  1

Националне мањине 

(Саша Чудић)                                           1

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана