Ко је све на ранг-листи потенцијалних чланова комисије познате по нераду

Маријана Миљић Бјеловук
Ко је све на ранг-листи потенцијалних чланова комисије познате по нераду

САРАЈЕВО - На ранг-листи најбољих кандидата за избор и именовање седам чланова Комисије за концесије БиХ, а која је у јавности најпознатија по свом нераду, налази се чак 16 имена, а Савјет министара требало би данас да одлучи којих девет ће бити елиминисано са тог списка.

Предлагач те тачке дневног реда је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ које је још у марту расписало конкурс за избор нових чланова Комисије за концесије БиХ. Након више од пола године имена најуспјешнијих са конкурса су пред министрима у Сарајеву који би требало да именују нове чланове. 

На том списку, како “Глас” сазнаје у Савјету министара, налази се 16 имена, а међу првима је Аида Делић, Амина Кавазовић, Анто Матић, Данијел Ружић, Давор Кострешевић те Игор Божић. На листи се налази и Исмет Велагић, Мирсад Џеферовић, Славиша Блаженовић те Драгана Калабић, али и Стево Шкрбић. На самом зачељу листе су Вељко Влашки, Вера Калинић, Марина Марковић, Маја Шупут те Жељана Ковачевић. 

- Ови што заузимају посљедње позиције на самој листи су слабије бодовани - казао је “Гласу” извор из Савјета министара.

Након што министри у Сарајеву дају зелено свјетло листу најуспјешнијих кандидата просљеђују Парламенту БиХ, на коју би требало да дају сагласност и Представнички и Дом народа те се ту завршава сва процедура у вези са именовањима нових чланова Комисије за концесију БиХ.

Комисија за концесије у крњом саставу је још од 2018. године и тренутно има свега четири члана од којих је само Анто Матић на ранг-листи најбоље рангираних. Поред њега, предсједавајући поменуте комисије је Миломир Амовић, док су чланови Ђоко Слијепчевић и Менсур Шехагић и нико од њих се не налази на листи која је данас пред министрима у Сарајеву. 

Ово је четврти пут да се у БиХ покушава изабрати ново чланство Комисије за концесије, а посљедњи конкурс који је расписан 2021. године је пропао, јер се није пријавио нико из Брчко дистрикта.

Још раније су чланови Комисије за концесије навели да их прати епитет нерадника, јер једноставно нису ни имали посла.

- Нисмо ништа успјели да урадимо, јер није било политичког договора. Требало је да ријешимо много питања, а једноставно нисмо јер није било договора. Тако да, ако не буде било политичког договора ни у идућих 20 година ништа неће бити урађено - рекао је раније “Гласу” Амовић. 

Комисија за концесије БиХ основана је 2005. године, дакле постоји већ 19 година и за то вријеме није издала нити једну концесију. Према грубој рачуници за скоро двије деценије ова комисија је коштала грађане БиХ око 20 милиона марака. 

Пропали покушаји укидања

Постојало је и неколико позива за укидање Комисије за концесију БиХ, али нити једна иницијатива није спроведена до самог краја. Тако је још 2020. године тадашњи посланик ДНС-а у Представничком дому Парламента БиХ Ненад Нешић тражио укидање поменутог тијела на нивоу БиХ. 

- Комисију за концесије БиХ требало би одмах укинути, а новац преусмјерити тамо гдје је потребнији, као што су подстицаји пољопривреди и привреди - рекао је прије четири године Нешић и навео да је седам чланова Комисије за концесије, секретарице, возачи, аутомобили и канцеларије, коштало пореске обвезнике милионе да не би радили ништа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана