Ко је прва жена из БиХ која се попела на врх Ама Даблам

ГС
Foto: Уступљена фотографија

САРАЈЕВО - Алпинисткиња Наида Авдић успјела је да се попне на хималајски врх Ама Даблам и тако постала прва жена из БиХ која се попела на једну од најимпресивнијих планина на свијету, која се налази у саставу планинског вијенца Хималаја.

Она је у ноћи са сриједе на четвртак предводила свој тим, као једина жена, све до самог врха који су досегнули у раним јутарњим сатима.

Иако је њен тим на почетку бројао осам чланова, њих петеро је успјело доћи до врха.

„Потребна је изузетна физичка кондиција, али ментална снага је најбитнија да се дође до врха. Имали смо релативно добре услове, али је било врло хладно са повременим вјетром. Ово је заиста велики успјех и поносна сам и сретна што сам без неких већих проблема успјела да испуним ову своју жељу." рекла је Наида за "Независне Новине".

"Све то, наравно, не би било могуће да нисам била физички и психички спремна и да нисам вјеровала у себе. Пут до врха није био једноставан, али је вриједило сваког тренутка проведеног горе. Надам се да сам овиме показала да је све могуће уколико то стварно желимо и да ћу инспирисати и друге дјевојчице и дјевојке да се одваже и крену у остварење својих снова" наводи Наида истичући како једва чека да се врати својој породици и кући.

 

Овај подвиг укључивао је пењање по стијенама, снијегу и леду, као и дуги приступ до базног кампа. Са врха Ама Даблам Наида је имала прекрасан поглед на Еверест, Лхотсе и Макалу, а овим успоном је показала своју храброст, издржљивост и љубав према планинама, као и своју посвећеност промоцији бх. алпинизма и женског спорта.

Данас се Наида са својим тимом вратила до Базног кампа, а већ сутра настављају даље. Наредна два дана резервисана су за пјешачење до Лукле, а у понедјељак послијеподне је планиран лет назад до Београда, одакле ће се упутити према Сарајеву.

Ама Даблам, који на непалском значи „Мајчина огрлица", висок је 6.812 метара и сматра се једном од најимпресивнијих и најљепших планина на свијету. Овај врх је познат по својим стрмим пирамидама леда са вертикалним зидовима и оштрим, изложеним гребенима. Први успон на Ама Даблам изведен је 13. марта 1961. године, а од тада је постао омиљени циљ алпиниста широм свијета.

Наида Авдић, која је активна спортска пењачица и алпинисткиња већ десет година, својим успјехом не само да је поставила нови стандард за бх. алпинизам, већ се квалификовала и за покушај успона на Моунт Еверест, највишу планину на свијету.

Њен успон на Ама Даблам је доказ да су снови оствариви и да границе постоје само да би биле помјеране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана