Ко је Мајкл Бен-Ари: Трагови прљавог новца и на Балкану

Вељко Зељковић
Ко је Мајкл Бен-Ари: Трагови прљавог новца и на Балкану

САРАЈЕВО - Суђење Мајклу Бен-Арију, коме се на терет ставља да је ојадио на хиљаде инвеститора у САД и Израелу за више од 150 милиона долара, а кога су власти БиХ у недјељу испоручиле израелским властима, могло би коначно да открије да ли и у коликој мјери су и поједини држављани БиХ, али и Црне Горе, учествовали у прању његовог нелегално стеченог новца.

Бен-Ари је још у јулу прошле године ухапшен у БиХ по међународној потјерници, али је тек у недјељу испоручен Израелу, након што су, како је истакао министар правде Јосип Грубеша, спроведене законске процедуре.

Медији су га прозвали “израелским Медофом” због сличности са случајем Бернија Медофа, творца једне од највеће преварантске Понзијеве шеме у историји. Бен-Ари, који је једно вријеме користио и име Мајкл Гринфилд, емигрирао је из САД у Израел 1981. гдје 1999. отвара спорну фирму ЕГФЕ. Преко ње је, правећи лажне презентације о “сигурним” инвестицијама, које су обећавале високе приносе, у причу увукао велики број лаковјерних инвеститора. Њима је обећавао брзу зараду преко разгранате пирамидалне шеме. Ради се о шеми у којој се новац сакупљен од “каснијих” инвеститора користи за исплату “ранијих”, што овој превари даје привидни легитимитет.

Након што су израелске и америчке власти покренуле истрагу, он је ухапшен у Израелу, али је уз кауцију 6. априла 2021. пуштен у кућни притвор, што је искористио за бијег у којем му је помогао извјесни Нахум Еисенстат, дајући му фалсификовани пасош. Према незваничним информацијама, он се након овог бјекства једно краће вријеме скривао у Србији, па затим у БиХ, гдје је и ухапшен у јулу прошле године, по међународној потјерници.

Пар мјесеци након тога амерички федерални суд за стечај у Њујорку овластио је адвоката који заступа Израел да поврати имовину коју је Бен-Ари нелегално стекао преваром. Земље у које је наводно усмјеравао овај незаконито стечени новац, поред САД, наводно су биле и Мађарска, Србија, али и Црна Гора. Уосталом, то се може видјети и из саме тужбе, у којој је наведено да је он још 2018. након првих провјера пословања његове компаније почео “продубљивати” свој утицај на Балкану, посебно у Црној Гори, правећи “план бијега”.

Како је једном приликом истакао израелски адвокат и стечајни управник Лиор Даган, који је на то мјесто постављен да би се колико-толико намириле жртве ове преваре, “израелски Медоф” је у том периоду остварио контакте са једним бројем утицајних црногорских привредника, преко којих је покушао да опере нелегално стечени новац. Даган наводи да је Бен-Ари прво упознао извјесног Златана Халиловића, држављанина БиХ, а онда и Веселина Пејовића, који му је наводно помогао да у Црну Гору пребаци око 20 милиона евра прљавог новца. Тим новцем основане су и двије фирме, преко којих је онда потенцијалним инвеститорима нуђено да улажу у пројекат експлоатације руде боксита, иза којег је стајао Пејовић, а против ког је Израелу такође покренут судски поступак у којем се од њега тражи исплата 6,4 милиона евра фонду повјерилаца.

Даган је навео и да је у овом скривању имовине значајну улогу имао и Халиловић, који је, према његовим ријечима радио “по упутствима и налозима Пејовића”. На ово је крајем прошле године упозорио и црногорски премијер Дритан Абазовић, “прозивајући” Пејовића, који је након тога потврдио да је сарађивао са Гринфилдом, односно Бен-Аријем, али је одбацио наводе да је учествовао у било каквим илегалним активностима те да је за истрагу сазнао од израелског адвоката Дагана.

Остаје мистерија ко је Златан Халиловић. Ову информацију, али и гдје се све крио Бен-Ари у БиХ прије хапшења, о чему не постоје званичне информације те да ли он има неку имовину и у БиХ, нисмо успјели сазнати током јучерашњег дана од надлежних органа.

Апартман од милион евра

У Црној Гори је покренут судски поступак ради утврђивања коју све имовину Бен-Ари има у овој држави, а која треба да буде предмет “подмирења” оштећених лица, инвеститора у САД и Израелу. До сада је утврђено, између осталог, да он у овој земљи посједује и стан у Порто Монтенегру вриједан 1,2 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана