Ко је Дражен Кутлеша, нови загребачки надбискуп: Школован у БиХ, не вјерује у међугорско указање

ГС
Ко је Дражен Кутлеша, нови загребачки надбискуп: Школован у БиХ, не вјерује у међугорско указање

ЗАГРЕБ - Монсињор Дражен Кутлеша би требао бити нови загребачки надбискуп и вјероватно будући хрватски кардинал.

Рођен је и школовао се у БиХ те се сматра утицајним у Ватикану. 

Јасан је његов став о наводном указању у Међугорју. Од њега се очекују промјене, али не драстичне.

Први човјек Цркве у Хрватској Кутлеша ће службено постати када Јосип Бозанић, којег ће замијенити на мјесту надбискупа и кардинала наврши 75 година, а то је за двије године.

Кутлеша је рођен 25. септембра 1968. у Томиславграду у којем је завршио основну школу. 

У Дубровнику је завршио Класичну гимназију "Руђер Бошковић", а дипломирао је филозофско-теолошки студиј на сарајевској Врхбосанској високој теолошкој школи. На загребачком Католичком богословном факултету стекао је бакалауреат.

За свештеника Мостарско-дувањске бискупије је заређен 1993., а неколико година касније је магистрирао и докторирао на Папинском универзитету Урбаниана у Риму. 

Био је жупни викар мостарске катедрале, катехист у средњим школама, дио Конгрегације за бискупе у Ватикану и вањски сарадник Конгрегације за богоштовље и дисциплину сакрамента. 

Папа Фрањо га је 2020. именовао за сплитско-макарског надбискупа, а управљање Сплитско-макарском надбискупијом је преузео двије године касније.

Повјерење Ватикана

Хрватски портал Индекс пише да је Кутлеша избор папе Фрање за насљедника Јосипа Бозанића на кардиналској дужности. 

Ово није изненађујуће с обзиром на то да се школовао и да је службовао у Ватикану. На то је 2018. указао и колумниста Ивица Ђикић, описавши свој дојам будућег хрватског кардинала.

"Кутлеша је интелигентни, самозатајни, добро образовани и практични црквени правник, сабран и рационалан, који је у потпуности одан концепту послушности папи и ватиканској администрацији, у којој је за година школовања те рада у двјема тамошњим конгрегацијама очито развио добре везе и стекао повјерење утјецајних људи у Римској курији", написао је Ђикић за лист Новости.

Очекивања

Кутлеша се у дијелу јавности Хрватске сматра сличним управо папи Фрањи, тј. препознаје се као вјерским дужносником који ће донијети промјене. То је прије свега случај међу грађанима либералних погледа.

Неки од разлога зашто се перципира као таквим јесте и то што критикује лицемјерство вјерника, комерцијализацију религије и друге негативне појаве, што чини и папа.

"Ми Хрвати се толико пута дичимо да поштујемо породицу, свој дом, Бога, а понашамо се сасвим супротно од тога. Углађени смо на ван, а изнутра агресивни и груби. Зар не бисмо у својој породици требали показивати најблаже и најбоље лице, а не насилно и грубо? А према онима које не познајемо смо љубазни", поручио је на проповиједи поводом Мале Госпе и Дана града Солина.

Избором њега за хрватског кардинала изгледно је да ће се у цркви продубити несугласице око наводног указања у Међугорју. 

Као и мостарски бискуп Ратко Перић, који га је заредио и с којим је у врло добрим односима, не вјерује у оно за шта поједини тврде да се почетком 80-их десило у херцеговачком градићу.

Од Кутлеше, којег је Индекс описао као некога ко нема имиџ тврдолинијаша и ко је избор папе Фрање, очекују се промјене, али не толико драстичне.

Ђикић је напоменуо да су управо либерални кругови и од Бозанића очекивали промјене набоље, али да су оне изостале. Заправо, сада мисле да се десило супротно од очекиваног.

"Резултат његових 20 година на челу овдашње цркве јест афирмација уских клерикалних схватања друштва и секуларности, као и потицај његовању међуетничког повјерења, понајприје оног хрватско-српског, те оснаживања зазора према мањинским групама и правима живота", констатовао је хрватски колумниста.

Изгледни нови хрватски кардинал се такођер препознаје као особом која је у добрим односима с премијером Андрејом Пленковићем. 

Ђикић је нагласио да су њих двојица "генерацијски блиски, лишени идеолошке задртости и задојености, прагматични и флексибилни технократи, суочени с опозицијом у властитим редовима".

Кутлеша је похвално говорио о премијеру који од њега има очекивања. 

Према Ђикићу, Пленковић очекује да се супротстави парацрквеним групама за које је навео да имају екстремне идеје и конкретне политичке интересе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана