Ко ће с ким у бањалучкој скупштини?

АТВ
Ко ће с ким у бањалучкој скупштини?

БАЊАЛУКА - ДЕМОС ипак остаје привржен коалицији са СНСД-ом у бањалучкој скупштини. Изјавио је то лидер те странке, а након оштре поруке лидера СНСД-а да свим коалиционим партнерима даје на вољу да ли желе са Драшком Станивуковићем и ПДП-ом и тако преузму сву одговорност за стање у граду.

"Мислим да је у Бањалуци зрела ситуација да већину формира ова групација која чини власт и на нивоу Републике Српске. Све друго би било експериментисање", рекао је Недељко Чубриловић, предсједник ДЕМОС-а.

Не кажу у ДЕМОС-у да ли је експериментисање то што су им поједини чланови и раније јавно подржавали Станивуковића. Први човјек бањалучког одбора и даље пребацује кривицу на СНСД. 

"Ја желим да напоменем да смо ми више пута тражили састанак о кандидату за градоначелника, гдје нам је одговорено да ми нећемо прећи цензус и да немамо шта да тражимо. Ја желим да се та сарадња настави", рекао је Боран Босанчић, предсједник ГО ДЕМОС-а Бањалука.

Прије неколико дана СНСД је рачунао само на Селакове социјалисте и Сашу Чудића. Ђокићеви социјалисти су касније рекли да не желе са ПДП-ом. Из Стевандићеве Уједињена Српска ни данас не одговарају на наша питања с ким желе у наредном мандату. Међутим, Станивуковић не може да рачуна ни на други дио опозиције који чине Народни Фронт и Листа за правду и ред Небојше Вукановића. 

"Ми никад нисмо трговали никад нисмо никог подржавали за неки ситни политички интерес, тако ће бити и овога пута, наш одборник Игор Мандић ће бити опозиционар. Неће подржати нити Драшка Станивуковића нити СНСД", рекао је Небојша Вукановић, Листа за правду и ред.

ПДП нема капацитет за чврсту коалицију, сматра новинар Александар Стојановић. Исто тако вјерује да оно што се деси у Бањалуци неће утицати на коалицију на републичком нивоу.  

"По мени ово је најпаметније што је СНСД могао да уради. Просто да више не дијеле одговорност за неуспјехе, јер сви успјеси нису приписивани њима, само неуспјеси. Што се тиче ПДП-а Да ли ће формирати већину то је јако тешко рећи", рекао је Александар Стојановић, извршни уредник портала Бањалука.нет.

Узбуркало се и у СНСД-у, и то након Додикове најаве да ће у градску скупштину ићи они које изабере странка, без обзира на резултат на изборима. Поједини чланови странке коментарисали су изјаву Владе Ђајића о његовом останку на челу градског одбора. 

"То никада није добро за странку, то смо могли свједочити у ПДП-у СДС-у и свакој странци када су се сукоби почели водити у јавности. Ипак мислим да ће СНСД као најјача странка то ријешити, да ће зауставити то", додао је Стојановић.

Како ствари сада стоје, сједнице бањалучке скупштине ће и даље бити у најмању руку занимљиве. А могуће је да у овом мандату већине уопште не буде, па ће одборници о томе како ће гласати одлучивати од тачке до тачке дневног реда, пише АТВ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана