Ко ће бити нови предсједник ПДП-а?

Независне новине
Foto: ПДП

БАЊАЛУКА - До краја ове године ПДП ће добити новог предсједника, јер Бранислав Бореновић по Статуту странке нема право да се кандидује за ту функцију.

Увелико се спекулише о томе ко ће бити Бореновићев насљедник, али једно име се најчешће чује како у јавним, тако и кулоарским причама - Драшко Станивуковић.

Актуелном предсједнику Градског одбора ПДП-а у Бањалуци даје се предност због снаге у највећем граду Српске, поготово након побједе у трци за градоначелника.

Ипак, након избора, Станивуковић није желио конкретно одговорити да ли ће се кандидовати за предсједника ПДП-а, већ је навео да је тешко истовремено водити и град и бити на тако одговорној функцији као што је предсједник партије.

Међутим, многи Станивуковићу баш и не вјерују да не би пристао да преузме странку, јер сматрају да има огромне амбиције.

Било би, сматрају аналитичари, право чудо да Станивуковић не буде предложен испред Градског одбора ПДП-а за предсједника странке, али ако се то и догоди, Станивуковић ће морати да нађе подршку још страначких одбора.

Наиме, Статут ПДП-а предвиђа да предсједника партије бира Главни одбор натполовичном већином од свих чланова овог одбора, али уз услов да тог кандидата предложи најмање 10 градских/општинских одбора ПДП-а или 20 одсто чланова Главног одбора. Највјероватније, ни ово неће представљати проблем за потенцијалну Станивуковићеву кандидатуру, јер ужива велику популарност у Крајини.

Оно што му, сматрају познаваоци прилика, такође иде у прилог, јесте да ПДП у другим крајевима Српске не стоји добро и да има мали број "јаких" појединаца који би могли изнијети предсједничку кандидатуру.

Један од њих свакако је и Ненад Вуковић, генерални секретар ПДП-а, који долази из сарајевске регије и који се у претходних неколико година истакао као значајно име у странци те неко ко има искуство да се носи са политичким приликама.

ПДП је јак и у Котор Варошу, гдје је годинама на власти Зденко Сакан.

Поред тога, не смије се изоставити ни могућност да се неко из Бањалуке ипак усуди кандидовати за предсједничку функцију, а ту би на сцену могао да искочи и Игор Црнадак, члан Главног одбора странке и неко ко је на самом почетку био отворено против Станивуковићеве кандидатуре за градоначелника у Бањалуци.

Много тога биће познато у наредних мјесец дана, за када је Бранислав Бореновић, још први човјек странке, најавио одржавање сједнице Главног одбора.

"Све иде утврђеном динамиком, мислим да цијели тај важан изборни процес можемо завршити у двије сједнице Главног одбора у наредна три мјесеца. Већ на сљедећој сједници Главног одбора покрећемо званични процес кандидовања, знаћемо колико и ко ће бити кандидован", рекао је Бореновић за "Независне новине".

А иако је у Бањалуци у понедјељак одржана сједница Градског одбора ПДП-а, на прес-конференцији Драшко Станивуковић није говорио о могућој кандидатури за предсједника странке.

Међутим, Велизар Антић, политички аналитичар, каже да све иде ка томе да ће Станивуковић бити нови предсједник ПДП-а.

"Станивуковић је већ на челу Градског одбора и велике су шансе да ће управо он бити нови предсједник партије. Ово је велика промјена за ПДП и они ће од једне елитистичке партије, коју су водили професори и интелектуалци, кренути путем популистичке партије, чије руковођење преузимају људи са нижим образовањем, али и великим паролама и популизмом. Колико ће им тај приступ донијети успјеха, видјећемо врло брзо на сљедећим изборима", наводи Антић за "Независне".

Ако би Станивуковић заиста преузео ПДП, сматра да ће "морати да изађе из Бањалуке".

"Уколико ПДП жели да постане озбиљна политичка партија, мораће да посвете много времена и труда на терену широм Републике Српске. Само таквим приступом имаће шансу да направи добар резултат на сљедећим општим изборима", рекао је Антић.

Иако Станивуковићу даје највеће шансе за преузимање ПДП-а, комуниколог Младен Бубоњић мишљења је да би то донијело нове турбуленције у странци.

"Донијело би и прерасподјелу моћи у странци у оквиру које би одређени чланови или напустили странку или били чак избачени", сматра Бубоњић.

Што се тиче самог рада странке, Бубоњић истиче да је, упркос тврдњама како "ПДП није само Бањалука", ситуација таква да се највише баве Бањалуком, те да су због тога изгубили наклоност бирача у значајном броју локалних заједница.

Иначе, предсједник ПДП-а може бити на челу странке максимално два узастопна мандата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана