Ко би могао ући у НСРС након локалних избора

МојаХерцеговина
Ко би могао ући у НСРС након локалних избора

БАЊАЛУКА - У трку за (градо)начелнике на предстојећим локалним изборима иде и десет посланика Народне скупштине Републике Српске. Уколико они побиједе, преузеће нове дужности, а умјесто њих у посланичке клупе ући ће играчи са „клупе за резерве“.

У Козарској Дубици ће тако замјеник шефа Клуба посланика НПС у парламенту Српске Драган Брдар изаћи на мегдан двојици суграђана – Николи Злојутро (СДС – Воља народа) и Игору Савковићу (СНСД). Уколико Брдар побиједи на изборима, на његово мјесту у парламент Српске долази Јелена Орашанин.

У фотељу првог човјека Приједора поново жели да сједне Слободан Јавор, али прво треба да порази своју противкандидаткињу из СДС-Воља народа Мају Драгојевић Стојић која тренутно сједи у посланичкој клупи у Народној скупштини Републике Српске. Ако би она побиједила Јавора, њу би у посланичкој клупи замијенио Младен Шумар. Шумар је тренутно одборник СДС-а у СО Нови Град.

Још један посланик жели у градоначелничку фотељу, а ријеч је о Радиславу Дончићу из Народног фронта. Он ће изаћи на црту актуелном градоначелнику Градишке Зорану Аџићу из СНСД и Жељку Сладојевићу који се кандидовао као независни кандидат. У случају да побиједи у трци на Сави, њега ће замијенити Саша Јовичић.

Народни посланик Милан Петровић (СДС – Воља народа) ушао је у трку за градоначелника Прњавора, а препрека на том путу му је тренутни градоначелник Дарко Томаш. Његова евентуална замјена у Народној скупштини Републике Српске била би Весна Глувић Челић.

Посланичку клупу жели да напусти и Игор Жунић из СНСД који је кандидат те странке за градоначелника Дервенте. Једина препрека на том путу су му Владо Ковачевић (СДС – Воља народа) и Миле Тадић (независни кандидат). Његов мандат преузеће Петар Јелић, син бившег предсједника Српске Милана Јелића.

У фотељу првог човјека Шековића жели да сједне шеф Клуба посланика НПС-а Драган Галић који излази на мегдан тренутном начелнику Миладину Лазићу из СНСД. Галићева замјена биће први човјек гатачке скупштине и предсједник Прве СДС Рајко Паповић. Паповић је уједно и савјетник предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Посланик СНСД-а Дамјан Шкипина бориће се за фотељу начелника Пала. Његов противкандидат ће бити суграђанин Дејан Којић из ДЕМОС. Његова „алтернација“ је директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац.

Посланик СДС-а у НСРС Вукота Говедарица ушао је у трку за начелника Гацка, а против себе има двојицу противника. Први је Срђан Миловић из СНСД, а други Срђа Бјелогрлић из покрета Наша Херцеговина. Говедарицу би у парламенту Српске требао да мијења актуелни начелник Билеће Веселин Вујовић који је поново кандидат СДС-а за ову функцију. Ако обојица побиједе на изборима, на Говедаричино мјесто долази бивша одборница ове странке у СО Чајниче Горица Шубара.

Говедаричин партијски колега и народни посланик СДС-а Огњен Бодирога, бориће се за фотељу начелника Фоче са Миланом Вукадиновићем из СНСД који се тренутно налази на челу те општине. И у његовом случају је све исто као и у Говедаричином: у случају да побједе и Говедарица, и Вујовић, и Бодирога, овог посљедњег мијењаће Милан Окука из Невесиња, пише МојаХерцеговина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана