Кнежевић: Ускоро протести у Добоју због срамне пресуде Скелићу

Срна
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА- Предсједник дервентског Удружења ратних заробљеника Драго Кнежевић најавио је да ће српски логораши ускоро организовати протесте испред зграде Окружног тужилаштва и суда у Добоју, због срамне пресуде бившем припаднику ХВО Харису Скелићу којом је осуђен на свега годину дана затвора због ратног злочина над српским цивилима српских цивила у логорима у Дервенти 1992. године.

"Постоји најмање 10 српских логораша које је током протеклог рата лично злостављао Скелић и који су спремни јавно о томе да свједоче. Тражићемо ревизију и поништење ове пресуде која вређа српске логораше", рекао је Кнежевић Срни.

Кнежевић, који је био заточен 1992. године у логору за Србе у некадашњем Дома ЈНА "Рабић" у Дервенти свједочи да га је Скелић тукао, физички и психички злостављао, а једном приликом му је предао свој пиштољ и наредио му да се убије.

"Послушао сам Скелића и репетирао сам себи пиштољ у сљепоочницу. У том моменту сам једино помислио на своју дјецу и супругу, а затим сам повукао окидач и пиштољ је напразно опалио", рекао је Кнежевић.

Он свједочи да му је Скелић затим опсовао мајку четничку и тукао га војничким чизмама по лицу и грудима, а након тога му је потекла крв из уста и носа.

Окружни суд у Добоју осудио је на годину дана затвора некадашњег припадника 102. бригаде ХВО Хариса Скелића због физичког злостављања српских цивила у логорима на подручју Дервенте 1992. године и продужио му притвор до правоснажности пресуде.

Оптужница терети Скелића да је као припадник 102. бригаде ХВО Дервента од маја до јуна 1992. у логорима "Рабић" и "Поље" физички злостављао српске цивиле.

Суд је обавезао Скелића, којем је судски поступак вођен према кривичном закону СФРЈ, да на име имовинско-правног захтјева исплати по 2.500 КМ четворици оштећених лица.

Споразум о признању кривице Скелић је са добојским Окружним јавним тужилаштвом склопио 23. јануара, а Вијеће Окружног суда у Добоју је 9. фебруара прихватило тај споразум.

У пресуди је наведено да је у овим кривичним дјелима учествовао и брат близанац оптуженог Мурис Скелић који није доступан правосуђу, као и неколико НН лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана