Кнежевић се повлачи из Уставног суда БиХ?

В. К. С.
Кнежевић се повлачи из Уставног суда БиХ?

БАЊАЛУКА - Златко Кнежевић, једини судија из Републике Српске у Уставном суду БиХ, потврдио је за "Глас Српске" да ће поднијети захтјев за одлазак у пријевремену пензију, а о томе је већ обавијестио и предсједника Народне скупштине Републике Српске.

- За неколико месеци испуњавам услове за превремену пензију - истакао је Кнежевић и појаснио да захтјев за разрјешење подноси Уставном суду БиХ који на крају и одлучује о томе, а очекује да све буде завршено најкасније до краја године.

У Уставном суду БиХ, због одласка у старосну пензију, нема већ неко вријеме двоје домаћих судија, а посљедњих мјесеци и Кнежевић је био на боловању јер има озбиљних здравствених проблема.

У том суду има девет судија. Четири члана бира федерални Парламент, два Народна скупштина, а три су странци које бира предсједник Европског суда за људска права након консултације с Предсједништвом БиХ. Два мјеста су упражњена када је Мате Тадић, чијег насљедника бирају у ФБиХ, половином августа лани отишао у пензију јер је загазио у осму деценију живота, а недуго затим из истог разлога Суд је напустио и Миодраг Симовић, на чије мјесто треба да дође стручњак из Српске након процедуре у Скупштини Српске.

У Републици Српској годинама влада незадовољство због, како тврде њени политички представници, неуставног рада Уставног суда, а атмосфера је узаврела након недавне изјаве политичара из ФБиХ да је БиХ надлежна за имовину, позивајући се и на одлуке Уставног суда. 

Тада је, као реакција на то, између осталог, у републичком парламенту, и то већином гласова, усвојен закључак на основу којег су позване српске судије да поднесу оставке. Због оправданог одсуства Кнежевића неко вријеме није било могуће одржавати сједнице јер није било никога из Српске, иако правила рада и Устав кажу да је могуће засједати све док постоји већина од девет, а то је пет чланова, осим у случају оправданог одсуства.

Предсједница Уставног суда БиХ Валерија Галић јуче је рекла да ће Кнежевић учествовати на пленарној сједници у јулу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана