Кнежевић разријешен, одбијено да се расправља о поништењу одлуке о измјени правила

Срна
Кнежевић разријешен, одбијено да се расправља о поништењу одлуке о измјени правила

САРАЈЕВО- Уставни суд БиХ разријешио је Златка Кнежевића дужности судије/потпредсједника прије истека времена на које је изабран, а на сједници је одбијено да се расправља о поништењу одлуке о измјени Правила овог суда.

Кнежевић је разријешен на његов захтјев од 29. јуна, због одласка у пензију са 2. јануаром 2024. године.

Уставни суд је одбио да расправља о приједлогу Кнежевића за поништење одлуке од 19. јуна 2023. године о измјени Правила овог суда којом је брисана одредба која се односи на одгађање сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Српске.

У саопштењу се наводи да је на сједници у Сарајеву донесена одлука којом је обустављен поступак о апелацији Борјане Криште, јер је подносилац захтјева у вријеме подношења предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ одустала од захтјева.

Подносилац је у допису од 6. јула ове године, којим је тражила повлачење захтјева, навела да је Министарство правде припремило Приједлог закона о судовима БиХ који би требало да се разматра на једној од наредних сједница Савјета министара.

Одлучујући о захтјеву основних судова у Сребреници, Бањалуци, Бијељини и Добоју за оцјену уставности појединих одредби Закона о платама и накнадама судија и јавних тужилаца у Републици Српској, Уставни суд је утврдио да су оспорене одредбе овог закона у складу с Уставом БиХ, Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода и Међународним пактом о грађанским и политичким правима.

Уставни суд је, одлучујући о захтјевима Кантоналног суда у Тузли за оцјену уставности Закона о Пореској управи Федерације БиХ, утврдио да су одредбе оспореног закона у складу с Уставом БиХ и Европском конвенцијом.

Одлучујући о захтјеву Кантоналног суда у Тузли за оцјену компатибилности Закона о пензијском и инвалидском осигурању, Уставни суд је утврдио да је оспорена одредба у складу с Уставом БиХ и Европском конвенцијом.

У предмету "Адда-промета" из Велике Кладуше, Уставни суд је закључио да је дошло до повреде апелантовог права на имовину када је одбијен захтјев апеланта за исплату измакле користи због блокаде рачуна у периоду од око осам година.

Апелант у том пероду није могао да обавља регистровану дјелатност, до које је дошло због погрешно обрачунатог и наплаћеног пореза.

Одлучујући у предмету по апелацији Радована Стоканића Уставни суд је закључио да постоји повреда апелантовог права на слободу и безбједност када Основни суд није у законском року извршио контролу оправданости притвора апеланту, него је рјешење донио готово два мјесеца ван рока у којем је требало испитати оправданост притвора.

Такође, на данашњој сједници Уставни суд је усвојио Извјештај о извршењу одлука Уставног суда БиХ, као и ријешио нека друга административна питања.

Све одлуке усвојене на пленарној сједници биће достављене подносиоцима захтјева у року од мјесец дана и објављене у што краћем року на интернет страници Уставног суда БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана