Кнежевић: Нећемо одустати од процесуирања злочина над Србима

Срна
Кнежевић: Нећемо одустати од процесуирања злочина над Србима

БАЊАЛУКА - Предсједник Удружења ратних заробљеника града Дервента Драго Кнежевић рекао је да ово удружење неће одустати од процесуирања одговорних за злочине над Србима и доказивању истине о страдању српског народа на подручју Дервенте.

-Нећемо одустати од тога да се лицу правде приведу и процесуирају наредбодавци и извршиоци ратног злочина над Србима, без обзира на срамну пресуду Окружног суда у Добоју, којом је на годину дана затвора осуђен некадашњи припадник 102. бригаде Хрватског вијећа одбране Харис Скелић за физичко злостављање српских цивила у логорима на подручју Дервенте 1992. године -рекао је Кнежевић Срни.

Он је истакао да ће четворица свједока, која су пристала да за по 2.500 КМ продају своју муку и голготу да би Скелић био осуђен на годину дана затвора, бити искључени из Удружења ратних заробљеника града Дервента.

-Искључићемо их из Удружења, јер су издали муку и голготу кроз коју су прошли други српски логораши, те част и образ српских логораша - рекао је Кнежевић.

Он је поновио да га је Скелић тукао, пребијао, наредио му да клечи пред њим и дао му пиштољ да се убије.

Окружни суд у Добоју осудио је на годину дана затвора некадашњег припадника 102. бригаде Хрватског вијећа одбране Хариса Скелића због физичког злостављања српских цивила у логорима на подручју Дервенте 1992. године и продужио му притвор до правоснажности пресуде.

Оптужница терети Скелића да је злостављања чинио од маја до јуна 1992. године у логорима “Рабић” и “Поље”.

Суд је обавезао Скелића, којем је судски поступак вођен према Кривичном закону СФРЈ, да на име имовинско-правног захтјева исплати по 2.500 КМ четворици оштећених лица.

Споразум о признању кривице Скелић је са Окружним јавним тужилаштвом у Добоју склопио 23. јануара, а вијеће Окружног суда у Добоју је 9. фебруара прихватило тај споразум.

У пресуди је наведено да је у овим кривичним дјелима учествовао и брат близанац оптуженог Мурис Скелић који није доступан правосуђу, као и неколико непознатих лица. /крај/мис/дад - Џатрас

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана