Кнежевић: Након усвајања резолуције БиХ може поднијети тужбу против Србије и Црне Горе

Танјуг
Кнежевић: Након усвајања резолуције БиХ може поднијети тужбу против Србије и Црне Горе

ПОДГОРИЦА - Лидер Демократске народне партије Црне Горе  (ДНП) Милан Кнежевић поручио је да званична Подгорица не смије да гласа за резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација, не само због Републике Српске, Србије и српског народа, већ првенствено због саме себе и упозорио да би након њеног усвајања Босна и Херцеговина могла да поднесе тужбу против Србије, али и Црне Горе.

-Истог тренутка кад притиснемо „yes“ потврдили смо се за геноцидан народ - навео је Кнежевић у саопштењу.

Он је нагласио да се предложена резолуција о Сребреници позива на Резолуцију 819 Савета безбједности која је усвојена 16. априла 1993. године, а у којој се, како наводи, Савјет безбједности позива на Међународни суд правде у Нагоји и привремену мјеру да влада Савезне Републике Југославије, коју су чиниле Србија и Црна Гора, треба одмах да предузме све мјере које су у њеној моћи да спријечи вршење злочина геноцида.

- Значи, ноторна је неистина да се ова најављена резолуција не односи на државе и народе. Напротив, баш се односи на Србију и Црну Гору. А то даље значи, након изгласавања ове резолуције, БиХ може да поднесе тужбу против Србије и Црне Горе у било ком моменту, од тренутка изгласавања до Судњег дана. А то даље значи да Црна Гора постаје држава геноцидне прошлости и још је за то гласала, као да гласа на Евровизији - навео је Кнежевић.

Истакао је да не постоји термин индивидуалног геноцида и додао да се у резолуцији не помиње ниједан генерал нити војник именом и презименом, јер би у том случају то био злочин појединца, преноси РТЦГ.

Сматра да у резолуцији нема индивидуализације кривице зато што је намјера да се злочин у Сребреници представи као геноцид.

Кнежевић је оцијенио да амандмани Владе Црне Горе на резолуцију личе на "посљедњу жељу осуђеника на мучење и смрт, у којој моли да му прво откину главу, а тек онда руке, уместо како су планирали да прво откину руке, а онда главу".

Црногорски премијер Милојко Спајић потврдио је у четвртак да ће Црна Гора гласати за резолуцију о Сребреници у УН, као и "за све резолуције које осуђују геноциде и злочине на простору бивше Југославије".

Влада Црне Горе у суботу увече је усвојила информацију о амандманима Црне Горе на ту резолуцију у којима се наводи да је одговорност за злочине искључиво индивидуална и да не може таргетирати народ или државе.

Амандманима се, како су рекли из Владе, спречава свако потенцијално манипулисање на штету Србије и српског народа у смислу било каквих правних и политичких реперкусија и онемогућава се наратив, али и намјера да се један народ жели прогласити геноцидним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана