Клуб Срба не одустаје од намјере да добије анализу стања у ДКП мрежи: Одговоре траже и од Изетбеговића

Ведрана Кулага Симић
Клуб Срба не одустаје од намјере да добије анализу стања у ДКП мрежи: Одговоре траже и од Изетбеговића

САРАЈЕВО - Упркос усменом обећању министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић готово пола године игнорише закључак Дома народа Парламента БиХ, а они који су затражили пресјек стања у дипломатско-конзуларној мрежи су одлучили да оду корак даље те ургирају и код самог лидера СДА Бакира Изетбеговића, њеног шефа.

Представници Републике Српске на заједничком нивоу годинама указују на катастрофално стање у дипломатији, захтијевајући озбиљну анализу која би требало да послужи као темељ за промјене које су прије потребне када се у обзир узму трошкови и резултати. Посљедња иницијатива за анализу стања у Министарству иностраних послова (МИП) и ДКП-у, са приједлогом мјера, на приједлог делегата из реда српског народа Душанке Мајкић, усвојена је у фебруару у Дому народа Парламента БиХ, у чијем је руководству и сам Бакир Изетбеговић.

Иако иницијативу нису подржали бошњачки делегати, ипак је усвојена те је почео да тече рок од 30 дана за њену реализацију. МИП БиХ је, како је тада речено, међу највећим буџетским корисницима, са буџетом који годишње премашује 65 милиона КМ.

Турковићева је, на неиспуњену обавезу, упозорена и половином јуна, када је у Сарајеву одржана заједничка сједница на којој су посланици и делегати испитивали представнике Савјета министара, уз нагласак да није дошла ни на једну дотадашњу сједницу ни Представничког ни Дома народа.

Мајкићева је за “Глас Српске” потврдила да још чека одговор и да ни у којем случају нема намјеру да одустане од захтјева, иако су сви рокови одавно већ истекли. Нова шанса за одговор из ресора иностраних послова у Савјету министара, али и за још једну ургенцију, ако до тада ништа не буде промијењено, је 29. јул, за када је заказана сједница Дома народа.

- Министарка ми је пришла на заједничкој сједници и рекла да ћу добити све што сам тражила, али ништа још не стиже. Остаје тако наредна сједница Дома народа Парламента да тражим ургенцију преко њеног, непосредног шефа, јер је очигледно да институционално не може па ћу покушати путем странке - истакла је Мајкићева, додавши да је то и срамно, али да нема ни другог начина, јер министарка не обраћа пажњу на парламентарце.

Ипак, не крије да је и даље присутна оправдана сумња да ту управо странка затеже и да СДА не жели изнијети те податке.

- Она извршава што јој се каже, а с обзиром на то да је министарство, и на једном и на другом парламентарном дому, на мети критика, јер не доставља тражене податке посланицима и делегатима, то је већ полако сметња и СДА - рекла је и додала да је јасно да су и они свјесни хаоса у којем се ДКП мрежа, на челу са министарством, налази.

- Непобитно смо земља која сваки пут на инцидентима прави своје наступе на међународној сцени и у међународним односима. Углавном, ми нећемо одустати од захтјева да нам буде достављена анализа, истрајаваћемо на томе - истакла је Мајкићева.

На понашање Бисере Турковић, али и неких који су раније били на позицији шефа дипломатије, жалили су се недавно и у ХДЗ-у БиХ. Предсједавајући Комисије за финансије и буџет у Представничком дому Предраг Кожул није крио да дуже вријеме немају никакву сарадњу са МИП-ом и да је понашање садашње министарке и њеног претходника изразито бахато.

Ревизија

Душанка Мајкић је подсјетила и да је Министарство иностраних послова у претходним годинама од 31 препоруке ревизора реализовало једну, као и да се од њих тренутно очекује да испуне чак 57. Мајкићева је нагласила и да је један од задатка Парламента надзор трошења јавног новца те да је и то један од разлога за поднесену иницијативу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана