Клокић: Узалудан покушај Брисела да наметне санкције Додику

СРНА
Клокић: Узалудан покушај Брисела да наметне санкције Додику

БАЊАЛУКА - Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је Срни да ће се још један покушај Брисела да наметне санкције предсједнику Републике Српске Милораду Додику претворити у неуспјешно отпјевану лабудову пјесму одлазеће структуре Европског парламента.

Клокић је нагласио да су они који су гласали за резолуцију у Европском парламенту очигледно "побркали лончиће" и по обичају погрешно протумачили стварну ситуацију у БиХ.

"Колико пута треба да поновимо да сецесија уопште није на дневном реду? Република Српска се залаже за повратак на изворни Дејтонски мировни споразум и дијалог, а ако ћемо пристати да се такве намјере прогласе сецесионистичким, онда ћемо затворити очи на очигледне двоструке стандарде и константно ниподаштавање и притискање само једне стране у БиХ", рекао је Клокић.

Он је навео да је одлазећи састав Европског парламента само још једном искористио прилику да потврди своје већ раније познате ставове, што неће утицати на Републику Српску у њеној опредијељености за процес европских интеграција, који се одвија у оквирима система координације, поштујући уставне надлежности.

"Надамо се и да ће у нови сазив Европског парламента бити изабрани људи који ће радити у интересу изворних европских вриједности и поштовања слободе, демократије и слободе говора. Овај сазив је јучершњом резолуцијом све то погазио", рекао је Клокић.

Европски парламент у резолуцији је поново позвао да се уведу "циљане санкције" против Додика, те осталих вишерангираних званичника Српске и Србије "који пружају материјалну и подршку сецесионистичкој политици", те да све чланице "осигурају да сличне санкције може усвојити Европски савјет, и да их уведу билатерално или заједно са осталим чланицама, уколико њихово усвајање није могуће у Савјету".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана