Клокић: Срби пролазили голготе, али никада нису дали слободу

Срна
Foto: РТРС

МИНХЕН - Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је данас у Минхену на прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе да је овај празник један од најважнијих за српски народ у цјелини, те указао на значај српског јединства, јер су Срби пролазили голготе, али никада нису дали слободу без које не могу да живе.

Клокић је подсјетио на ванвременске стихове великог пјесника Јована Јовановића Змаја "Свака  птица у свом јату, свако тежи своме брату", истичући да они најбоље описују тежњу Срба за јединством, али и снагу коју то јединство може да изњедри.

"Прославом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, било то у Београду, Нишу, Бањалуци или као што је то вечерас - у Минхену, треба да поносно истичемо своје поријекло, историјске побједе, али и тешке тренутке кроз које је прошао наш народ", рекао је Клокић.

Он је истакао да је важно да свијет чује да су Срби одувијек корачали уздигнуте главе, јединствени и сложни ма колико зло било пред њима, те да им је баш та слога давала снагу да се јуначки боре за слободу под својом тробојком.

"Осјећам понос и задовољство што смо успјели у мисији да вас вечерас окупимо у оволиком броју. Као представник Владе Републике Српске искористио бих прилику да захвалим министру без портфеља у Влади Србије задуженом за дијаспору Ђорђу Милићевићу који је, заједно са нама, уложио велики напор да нас све окупи. Велико хвала и вама који сте присуством увеличали овај догађај и заједно са нама стали под исту заставу", нагласио је Клокић.

Он је указао на важност јединства и слоге свих Срба за њихов спас и опстанак.

"Оставимо све подјеле на страну. Јединство нам је потребно, нарочито када је ријеч о важним националним питањима. Ујединимо се у овом подијељеном свијету који је, због ратова који се тренутно воде, на ивици катаклизме и хаоса. Ма шта да се догоди морамо да схватимо да смо на крају препуштени једино себи и управо због тога морамо да се сачувамо и спасимо, а за спас је неопходно управо то - јединство свих Срба", поручио је Клокић.

Он је указао на значај обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, истичући да Срби на тај начин поштују и своју слободу.

"Зато српска браћо и сестре – само сложно, заједно и јединствено, ма гдје били. Живјела Србија, живјела Република Српска!", истакао је Клокић.

Прославу Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Минхену организовали су кабинет министра Милићевића, Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске и Генерални конзулат Србије у Минхену.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, Србија и Република Српска заједнички обиљежавају. Овај празник установљен је 2020. године као дан сјећања на Пробој солунског фронта у Првом свјетском рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана