Клокић: Шмит лаже у покушају да оправда нелегитимну деспотску власт

Srna
Foto: Arhiva

БАЊАЛУКА - Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је Срни да Кристијан Шмит нема никаква правна овлашћења и да је он обичан страни држављанин који лаже у покушају да оправда нелегитимну деспотску власт.

Клокић је истакао да је бивши њемачки политичар Шмит у недавном интервјуу "Вечерњем листу" дао апсурдне изјаве у прилог својој лажној тврдњи да је легитимно именован на мјесто високог представника.

Клокићев одговор на овај Шмитов интервју Срна преноси у цијелости:

У недавном интервјуу "Вечерњем листу", бивши њемачки политичар Кристијан Шмит дао је апсурдне изјаве у прилог својој лажној тврдњи да је легитимно именован на мјесто високог представника. У коментару који показује или безобзирну неискреност или потпуну неупућеност у садржај Дејтонског споразума, Шмит сугерише да Дејтонски споразум даје овлашћење такозваном Савјету за спровођење мира /ПИК-у/ да именује високог представника, истичући да "у Савјету за спровођење мира по дејтонском систему не постоји право на вето".

У ствари, по Дејтонском споразуму не постоји право на вето на ПИК-у зато што се у њему ПИК ни не помиње нити се уопште разматра као такав. Дејтон, који једини даје правно овлашћење за позицију високог представника, повјерава именовање високог представника Савјету безбједности УН, а ПИК-у, који – треба још једном поновити – чак није ни поменут, не даје никакву улогу. ПИК није ништа друго до ад хок, самоименована група земаља без правног утемељења и без икаквих законских овлашћења. Како је потврдио и Европски суд за људска права, ПИК је тек "неформална група држава". Покушај неколицине земаља, које су саме себе именовале у ПИК, да Шмита именује као надзорника како би укинуо демократију у БиХ и њом владао декретом представља противправно упражњавање сирове, неоколонијалне моћи.

У наведеном интервјуу, Шмит помиње и Савјет безбједности УН, рекавши да је то "исти Савјет безбједности којем ја подносим своје извјештаје као високи представник и које ме прихвата као таквог". Шмитова тврдња да га Савјет безбједности УН прихвата као високог представника безочна је лаж. Савјет безбједности никада – ни на који начин – Шмита није прихватио као високог представника. Шмитова пракса да Савјету безбједности шаље периодичне извјештаје тврдећи да је високи представник ту чињеницу ни на који начин не мијења. Одређене појединачне чланице Савјета безбједности глуме да је Шмит високи представник, али сам Савјет никада, ни на који начин, није прихватио његово псеудоименовање.

Чак ни ваљано именован високи представник не би имао диктаторска овлашћења која Шмит присваја, као што је наметање закона одлукама и смјена изабраних званичника. Међутим, пошто на Савјету безбједности никада није потврђен као високи представник, Шмит уопште нема никаква правна овлашћења. Он је једноставно обичан страни држављанин који лаже, у покушају да оправда своју нелегитимну деспотску власт. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана