Клокић: Реформа Уставног суда БиХ предвиђена у 14 приоритета ЕУ

Срна
Клокић: Реформа Уставног суда БиХ предвиђена у 14 приоритета ЕУ

БАЊАЛУКА - Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић указао је на то да се у 14 кључних приоритета ЕУ наводи да је неопходно реформисати Уставни суд БиХ и ријешити питање међународних судија, те да одлука Народне скупштине Српске говори управо о рјешавању овог питања.

Клокић је подсјетио да је Српска прошле седмице показала добру вољу и предложила покретање рјешавање 14 приоритета да би се откочио већ дуго закочени пут приближавања ЕУ.

-Међутим, представници из ФБиХ су то глатко одбили. Они изгледа очекују подршку представника Запада да би остварили своју замисао, а то је унитарна БиХ - истакао је Клокић.

Он је навео да су из Делегације ЕУ поручили да је реформа Уставног суда БиХ ствар договора домаћих политичких партнера која треба бити потврђена у Парламентарној скупштини БиХ, а да партнери у ФБиХ сматрају да тај процес треба да одреди неко трећи.

-То је наш пут и то се тиче само нас. Ми смо актери који одлучују о својој судбини. Одлука Народне скупштине Републике Српске говори управо о рјешавању овог питања, показујући тако да желимо сами да одлучујемо о својој судбини - рекао је Клокић за РТРС.

Он је констатовао да људи на позицијама хоће на недемократски начин да рјешавају проблеме и да разговарају о Републици Српској, а не са Српском.

-Потребан је политички дијалог свих актера у БиХ да бисмо пронашли минимум консензуса, да би БиХ кренула ка европском путу - рекао је Клокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана