Клокић: Приступање БиХ “Отвореном Балкану” очекујем у овој години

Срна
Клокић: Приступање БиХ “Отвореном Балкану” очекујем у овој години

БАЊАЛУКА - Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић очекује да БиХ коначно у овој години приступи иницијативи “Отворени Балкан”, што би било на добробит домаће привреде и грађана.

-Политичко Сарајево је било против, а привредници из ФБиХ за ову иницијативу која значи отвореност граница, лакши проток робе и услуга, а у циљу да привредници имају боље привредне активности, што би осјетили и грађани - рекао је Клокић у интервјуу Срни.

Он сматра да се промјеном политичких структура на нивоу БиХ стварају услови да се поново покрене питање приступања БиХ иницијативи “Отворени Балкан”, за коју је Република Српска од почетка заинтересована.

-Ако су Србија и Албанија могле да пређу неке дугогодишње разлике зашто не би и ми у БиХ могли да се окренемо доброј иницијативи која доноси корист и грађанима и привреди -  рекао је Клокић.

Вјерује да и кандидатски статус, који је БиХ добила крајем прошле године, доноси одређене шансе, али да Српска у том процесу треба бити опрезна и чувати надлежности које су јој дате Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ.

Клокић је напоменуо да су политичари из Сарајева често европски пут БиХ користили да би успоставили неку нову БиХ.

-БиХ је дефинисана Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ и у оквиру тих надлежности треба да се крећемо путем ЕУ. Институције Српске које имају обавезу да доносе законска рјешења у складу са европским директивама то ће и извршавати, а не да се формирају неке нове институције на нивоу БиХ које ће бити само прилика за запошљавање, а неће ништа радити. Једна од таквих је Агенција за концесије БиХ која годинама ниједну концесију није издала, а има запослене - истакао је Клокић.

Ревизија представништава

Када је ријеч о представништвима Српске у иностранству, ресорни министар је најавио детаљну анализу и ревизију њиховог рада, након чега ће бити могуће говорити која су и у коликој мјери испунила очекивања.

Клокић је навео да ће један од циљева у његовом новом мандату бити управо унапређење рада представништава Републике Српске, односно како да направе рационалнију и функционалнију мрежу представништава којих тренутно има осам.

-Њихови резултати су велики, али грешка шефова и моја је што нисмо довољно домаћој јавности промовисали те резултате рада. Ако имате ситуацију да је у Бањалуци, захваљујући Представништву Српске у САД, отворена америчка компанија „NCR“ која запољшава више од 250 људи, а наша јавност није довољно упозната са тим, онда видите да неки од тих резултата заслужују да буду поменути - нагласио је Клокић.

Додао је да Српска и БиХ треба да искористе тренутни амбијент у Европи да би привукле инвестиције, јер нуде добре услове за улагања.

-Заједно са општином Прњавор тренутно смо у завршним преговорима са једном озбиљном њемачком компанијом која види Републику Српску као потенцијалну дестинацију да покрене привредне активности. Ријеч је о инвестицији од око 60 милиона евра и запошљавању око хиљаду радника. Ријеч је о компанији која се бави аутоиндустријом, послује на 16 локација у више држава и запошљава више од 15.000 радника - рекао је Клокић.

Он је навео да ће у наредном периоду радити и на унапређењу сарадње са дијаспором, те да одређене пројекте који су се показали успјешним у Србији, жели да реализује у Српској.

-У функцији је Регистар дијаспоре који омогућава да се региструју наши људи, који живе и раде у иностранству. Овај сајт не служи као било какво опорезивање, што је била дезинформација и спекулација. Циљ је да дијаспору увежемо са људима у матици на обострану корист, да знања која остварују тамо могу пренијети у матицу, такође и инвестиције. Сајт је продукт два Форума дијаспоре који смо имали у Бањалуци 2018. и 2019. године - истакао је Клокић.

Као циљеве у новом мандату, он је навео и оснивање фонда за суфинансирање пројеката који треба да буде подршка апликантима који желе да повуку средства из европских и фондова међународних организација.

Клокић је додао да би фонд био подршка јединицама локалне самоуправе, привреди и невладином сектору.

-Циљ је и израда стратегије регионалног развоја Републике Српске којом би био подржан друштвено-економски развој и унапријеђен квалитет живота грађана у Српској. Сматрамо да путем међународних донатора можемо заједно израдити ову стратегију - закључио је Клокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана