Клокић: Отварање конзулата у Бањалуци наставак сарадње Српске и Русије

Срна
Клокић: Отварање конзулата у Бањалуци наставак сарадње Српске и Русије

БАЊАЛУКА - Отварање конзулата Руске Федерације у Бањалуци учврстиће односе Српске и Русије, те подразумијевати наставак сарадње у области културе, економије, дипломатије и политике, рекао је министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић.

Он очекује да конзулат буде у функцији што прије и наглашава да је отварање конзулата природни наставак сарадње Републике Српске и Руске Федерације.

Министар је навео да је Русија гарант Дејтонског мировног споразума, али и подсјетио да је ријеч о држави која је стална чланица Савјета безбједности УН.

"Радујем се да видим на који начин ће отварање конзулата ојачати наше односе и какве ће додатне прилике отворити Републици Српској и Руској Федерацији", нагласио је Клокић.

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов истакао је раније да његова земља веома цијени сарадњу са Републиком Српском и да ће додатно бити унапријеђена отварањем конзулата Русије у Бањалуци.

"Веома је важно што заједнички реализујемо стратешке, односно економске и пројекте у области културе и образовања", навео је Калабухов.

Влада Русије је у мају прошле године прихватила приједлог за отварање испоставе руске Амбасаде у Републици Српској.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана