Клокић: Континуитет добрих и пријатељских односа са Мађарском

Срна
Клокић: Континуитет добрих и пријатељских односа са Мађарском

БАЊАЛУКА - Дводневна посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић Мађарској представља континуитет добрих и пријатељских односа, рекао је министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић.

"Сарадња Републике Српске и Мађарске је одлична, што показују и честе међусобне посјете наших званичника. Не треба заборавити да смо недавно имали посјету /предсједника Владе Мађарске Виктора/ Орбана Бањалуци, а и /министар спољних послова Мађарске Петер/ Сијарто је код нас радо виђен гост", истакао је Клокић.

Он је додао да те узајамне посјете говоре о статусу Републике Српске, јачају њен положај на међународном плану, али и потврђују чињеницу да је Српској званична Будимпешта кључан партнер на путу ка ЕУ.

"Званичници Мађарске су у више наврата истакли да разумију и уважавају позицију и ставове Републике Српске о питању ситуације у БиХ, тако да је подршка Орбана од великог значаја за Републику Српску и политику коју воде њени представници", нагласио је Клокић

Он је навео да не треба заборавити ни економски аспект сарадње и заједничке развојне програме.

"Влада Републике Српске недавно је прихватила заједничку изјаву о сарадњи са Владом Мађарске, а која подразумијева јачу међусобну сарадњу између институција и привредних субјеката Републике Српске и Мађарске, на основу узајамне користи", подсјетио је министар за европске интеграције и међународну сарадњу.

Клокић је рекао да је за сада највећа корист она коју имају пољопривредници Српске, јер су прошлог мјесеца добили пољопривредне машине из првог контингента, а све у оквиру пројекта подршке који финансира мађарска Влада.

Цвијановићева и Додик током дводневне посјете Мађарској састали су се мађарским премијером Виктором Орбаном, предсједницима Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, Азербејџана Илхамом Алијевим, Татарстана Рустамом Минихановом, Туркменистана Сердаром Бердимухамедовом. Разговарали су и са предсједником Србије Александром Вучићем.

У оквиру посјете Мађарској, поводом обиљежавања Националног дана ове земље - Светог Стефана /Иштвана/, Додик и Цвијановићева присуствовали су и Свјетском првенству у атлетици у Државном атлетском центру у Будимпешти, те у Сентандреји, на позив Његовог преосвештенства епископа будимског Лукијана, прослави великог православног празника Преображења Господњег.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана