Клокић: Аргументи Српске погађају О'Брајена

Срна

БАЊАЛУКА  - Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је у интервјуу Срни да су званичници у Вашингтону, Лондону и Берлину свјесни да присуство страног диктатора у БиХ представља потпуно кршење међународног права и европских стандарда.

Клокић је истакао да Српска износи истините правне аргументе који указују на бројна кршења међународног права, што раде страни актери у БиХ, а то је очигледно погодило помоћника државног секретара САД Џејмса О’Брајена.

Говорећи о наводима О’Брајена да га погађа када чује нетачне аргументе од неодговорних политичара и њихових правника који су плаћени новцем грађана, Клокић је рекао да „амерички званичници не би имали ништа против да Српска има правног савјетника да су поступци Кристијана Шмита, самопроглашеног Савјета за спровођења мира и Амбасаде САД у БиХ у складу са међународним правом“.

Нагласио је да међународни адвокати Републике Српске, које је ангажовало Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу, којем и одговарају, никада нису развили или изнијели било какве правне аргументе у прилог отцјепљењу Српске од БиХ или укидању Дејтонског споразума нити је то од њих икада тражено.

Клокић је подсјетио да правни тим Министарства, који пружа савјете о интеграцији у ЕУ и другим питањима међународног права, досљедно помаже Републици Српској у одбрани ентитетских права из Дејтонског споразума.

-Непобитна је чињеница да више од деценије извјештаји Републике Српске Савјету безбједности УН, за чију израду допринос даје и наш правни тим, досљедно потврђују подршку Српске мировном споразуму, као и суверенитету и територијалном интегритету БиХ -рекао је Клокић.

Напомиње да је О’Брајен на Факултету политичких наука у Сарајеву навео да стране судије треба да остану јер “судови у БиХ тумаче право Европског суда за људска права, па је важно имати у суду судије стручне за то право”.

Клокић каже да уставни судови у већини европских земаља тумаче право Европског суда за људска права, али се О’Брајен никада не би усудио да сугерише да те земље треба да издвоје трећину позиција у својим уставним судовима за странце.

-Што је још горе, у његовим аргументима се погрешно претпоставља да су судије из БиХ толико нестручне да не могу да разумију и примијене право Европског суда за људска права. Његове снисходљиве изјаве такође сугеришу да није битно да судије буду стручњаци за устав, чије је тумачење управо њихов посао или чак да говоре један од језика који се користе у земљи - додао је Клокић.

Сматра да све дјелује као да се САД званично противе суштинском елементу 14 кључних приоритета ЕУ за интеграцију БиХ, а то јесте промјена страних судија Уставног суда БиХ грађанима БиХ.

Клокић је подсјетио да О’Брајен тврди да је одобравање новог високог представника повјерено, не Савјету безбједности УН, већ неформалној, самоименованој групи земаља и организација познатој као Управни одбор Савјета за спровођење мира.

-У тој тврдњи занемарује чињеницу да се Анексом 10 Дејтонског споразума изричито захтијева да високи представник буде именован у складу са релевантним резолуцијама Савјета безбједности УН. Занемарује и да се у Дејтону нигдје не спомиње или чак разматра Савјет за спровођење мира, да тај савјет нема законско постојање, повељу или процедуре, те да нико никада том савјету није дао овлашћење да именује високог представника као ни било које законско овлашћење - навео је Клокић.

Самим тим, истакао је он, нема никаквих аргумената у прилог тврдњи О’Брајена, осим погрешног позивања на ауторитет, односно лично мишљење генералног секретара УН, које је потпуно ирелевантно јер није овлаштен нити стручан да даје мишљење о овом питању.

-Имплицитно признајући да не постоји конкретна одредба Дејтонског споразума којом се високом представнику дају ванредна овлаштења, О’Брајен заснива своју климаву одбрану „бонских овлашћења“ на једној јединој клаузули из претпосљедњег члана Анекса 10. У тој клаузули, високи представник је одређен као „коначни орган на терену за тумачење овог споразума о цивилној имплементацији мировног рјешења“. То показује да он настоји да ојача своју аргументацију намјерно изостављајући ријеч жна теренуж када цитира ту клаузулу -  рекао је Клокић.

Он је подсјетио да сваки правник зна да клаузула споразума која се односи на тумачење, као што је клаузула коју цитира О’Брајен, уопште не даје никаква суштинска овлашћења, а камоли широка диктаторска овлашћења која се и не спомињу у споразуму.

-Лоша намјера у тумачењу да Анекс 10 даје високом представнику „бонска овлашћења“ још је очигледнија када се узме у обзир да се таквим деспотским овлашћењима несумњиво крше демократске процедуре и конвенције о људским правима које су уграђене у Устав БиХ, односно Анекс четири Дејтонског споразума - навео је Клокић.

Оцијенио је да ништа не представља већи напад на европске стандарде и кршење основних принципа међународног права од присуства неизабране Канцеларије високог представника која никоме не полаже рачуне, а позива се на диктаторска овлашћења и намеће десетине незаконитих одлука по сопственом нахођењу.

-Ову очигледну чињеницу су препознале и Европска комисија и Венецијанска комисија, па чак и бивши високи представници, а сада ужива опште признање међу академицима, аналитичарима, па чак и новинарима, који сви редом препознају незаконитост узурпације власти од Канцеларије високог представника - рекао је Клокић.

Напомиње да ниједна од страних сила, које подржавају даљи останак Канцеларије високог представника у БиХ, никада није ни покушала да изрази увјерљив правни аргумент о томе како су деспотска овлаштења на која се узастопно позивају високи представници, у складу са међународним правом, а још мање европским стандардима, јер је то немогуће.

-Званичници у Вашингтону, Лондону и Берлину су свјесни да присуство страног диктатора у БиХ представља потпуно кршење међународног права и европских стандарда. Нажалост, ови званичници имају веома селективан поглед на то ко подлијеже тим нормама и када, врло лако, потпуно занемаре међународно право и европске стандарде кад год би им поштовање тих норми могло онемогућити кориштење полуга екстерне контроле које су поставили у БиХ - закључио је Клокић.

О’Брајен је прошле седмице током посјете БиХ рекао да “имовина припада држави”, да је присуство страних судија у Уставном суду “такође дио Дејтона”, да ће САД подржати употребу бонских овлаштења кад је то неопходно, као и да је “погрешно” када неки кажу да Савјет безбједности УН мора именовати високог представника.

-Тако да је болно, за мене као правника, када чујем нетачне аргументе које износе неодговорни политичари и адвокати које плаћају вашим новцем. Ти аргументи би земљу одвукли у прошлост, не ка иницијалном миру, него рату који му је претходио -  рекао је О’Брајен на предавању на ФПН-у у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана