Климе купују умјесто огрева

Јана Кезић
Климе купују умјесто огрева

БАЊАЛУКА - Боравак у климатизованим просторијама често је једини спас током врелих љетњих дана, а трговци кажу да је повећана потражња за клима-уређајима, истичући да се грађани Српске најчешће одлучују за оне које се могу користити и зими.

Иако је љето у пуном јеку, бројни становници Српске већ сада праве планове за зиму, па страхујући од нових поскупљења енергената спас виде у уређајима за климатизацију које могу користити током цијеле године.

У бањалучком предузећу “Електромонт” казали су за “Глас Српске” да је повећана потражња, те додали да људи у 80 одсто случајева купују такозвану климу “дванаестицу”.

- Грађани највише купују климе које могу да грију и да хладе, а најчешћи износ до којег су клијенти спремни да иду је 1.200 КМ - рекли су у “Електромонту”, додајући да најновији и најскупљи модели клима за кућне варијанте иду и до 6.000 КМ. Објаснили су да људи током љетне сезоне генерално више купују климе, али ове године је примјетно да страхују од зиме и поскупљења.

- Ове године је заиста помама за климама које се могу користити љети, али и зими, јер се људи усљед ове енергетске кризе боје да ће остати без енергената, дрвета и пелета, који су знатно поскупјели. Онда се одлучују за гријање на климе, које је знатно јефтиније у односу на све остале енергенте - рекли су у овој радњи. 

У бањалучком “Тримонту”, гдје се баве монтажом и уградњом клима, кажу да сваки дан имају око двадесетак позива.

- Посла има као и прошле године у ово доба, јер су људи због ових великих врућина приморани на уградњу, па не питају за цијену - казали су у “Тримонту”. Објаснили су да су у односу на прошлу годину поскупјеле климе, али и материјал.

- Неке су скупље и за 300 КМ по комаду, па смо због цјелокупне ситуације и ми морали кориговати цијене. Монтирање климе кошта од 200 до 250 марака за “дванаестицу”, а за оне веће је скупље - поручили су из “Тримонта”, додајући да се  најјефтинији клима-уређај може пронаћи за око 600 марака.

Сервисер Бојан Големовић из Бањалуке каже да људи више постављају климе него лани.

- Углавном се одлучују на неке јефтиније опције, иако им савјетујемо да су боље оне средњег квалитета. У понуди морамо имати све, јер су интересовања различита - рекао је Големовић.  Услуге обичног сервиса ове године се, како каже, не раде за мање од 50 марака, док је дубински сервис око 80 марака.

- Цијене су скочиле у односу на прошлу годину, јер ни цијене горива, материјала, али ни радне снаге нису исте као лани - казао је Големовић. На питање да ли је тешко пронаћи раднике, Големовић одговара да он има добре раднике, али да их је генерално тешко пронаћи.

-  Пронаћи неког да га платите и да све сам заврши, те да послије њега не морате поправљати, готово је па немогуће - рекао је Големовић.

Бањалучанка Љиља Павловић каже да је недавно купила климу, али да је мајстора за монтажу чекала седам дана, јер су сви пребукирани.

- Врућине су од јуна несносне, па сам морала да купим климу. Бирала сам већу климу, која може да расхлади и собе, али сам тражила ону која и грије - рекла је Павловићева.

Потрошачи

Извршна директорица Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић рекла је за “Глас Српске” да је су поскупљења довела до тога да грађани морају тражити алтернативу за све, па и за гријање.

- Купују климе да би могли да премосте зиму, јер су цијене кубног метра знатно скочиле, па су превисоке за наше грађане - казала је Марићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана