Кирилов: На Југославију бачено 15 тона осиромашеног уранијума

Срна
Кирилов: На Југославију бачено 15 тона осиромашеног уранијума

МОСКВА - НАТО је испалио око 40.000 граната са више од 15 тона осиромашеног уранијума током бомбардовања СР Југославије 1999. године, изјавио је генерал-пуковник Игор Кирилов, командант јединице за радијацијску, хемијску и биолошку одбрану у Оружаним снагама Русије.

-Неопходно је да подсјетимо да је НАТО користио авионску муницију са осиромашеним уранијумом током бомбардовања СР Југославије. Укупно око 40.000 панцирних граната са више од 15 тона осиромашеног уранијума употријебљено је на територији те земље - рекао је Кирилов новинарима.

Он је додао да је и даље неопходно константно праћење нивоа заражености тла и подземних вода у Србији како би се процијенили потенцијални ризици, јавила је РИА "Новости".

На данашњи дан навршиле су се 24 године од почетка агресије НАТО-а на СР Југославију у којој је током 78 дана бомбардовања убијено 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела страшна разарања.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана