Кесић: Запад жели послушне на власти

Срна
Кесић: Запад жели послушне на власти

БАЊАЛУКА - Шеф Представништва Републике Српске у САД Обрад Кесић рекао је да ће се САД и западни фактори, када је ријеч о предстојећим општим изборима, директно мијешати у изборни процес настојећи да на власт у БиХ дођу њихови послушници, иако све анкете показују да поменути кандидати за тако нешто немају шансе.

Кесић је рекао у интервјуу Срни да о томе свједоче и санкције САД уведене важним српским представницима који воде политику у интересу Српске, а међу којима је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

"САД тиме показују кога воле или не воле, а поменуте санкције јесу инструмент утицаја на бирачко тијело", рекао је Кесић.

Такође, додао је он, намеће се атмосфера страха и слањем додатних трупа, игнорисањем Дејтонског споразума и међународног права, рушењем владавине права...

"Све то говори да са аспекта САД пролазе само демагози који су послушни и њима прихватљиви. Да закључим, они би вољели да након избора дође до велике и нагле промјене и да поменути послушни људи дођу на власт иако истраживања говоре да немају шансе", рекао је Кесић.

Он је додао да ће САД и западни фактори у БиХ користити сваки механизам на том плану, не само средства која дају такозваним независним медијима и слично.

"То је све покушај директног мијешања и да се фингирају резултати избора. Плашим се да ће почети да користе радикалније мјере преко ЦИК-а БиХ који је проблематичан када је ријеч о легитимности и законитости, а то је опасно у смислу да директно мијењају исход избора и воља грађана који ће да гласају. Све то апсолутно не води стабилности и деескалацији у БиХ", навео је Кесић.

Он је појаснио да чињеница што САД све више уводе санкције лидерима јесте признање да је америчка дипломатија неуспјешна и да нема капацитете да користи традиционалне дипломатске мјере да постигне резултате.

"Они то сада раде преко таквих притисака, условљавања и пријетњи. То је као у Орвеловим дјелима када се установи Министарство за мир, а оно спроводи рат. Тужно је што су санкције САД главни адут због чега се може рећи да је њихова дипломатија трула и неуспјешна", оцијенио је Кесић.

ИЗБОРИ ЗА КОНГРЕС ОДРЕДИЋЕ КУРС АМЕРИЧКЕ ПОЛИТИКЕ

Он је рекао да ће предстојећи избори за Конгрес у САД у великој мјери одредити курс унутрашње и спољне политике те земље.

"Ако погледамо све анкете и дешавања Републиканци и сљедбеници некадашњег предсједника Доналда Трампа сигурно преузимају доњи дом Конгреса, са великом шансом да добију и Сенат. У том смислу можемо говорити о смањењу утицаја актуелне америчке администрације у спољној политици јер ће се морати бавити све тежом економском ситуацијом, али и дубоким подјелама у друштву. Дакле, очекујем да ће послије избора доњи дом Конгреса бити под контролом Републиканаца који ће да крену у опозив предсједника САД Џоа Бајдена како би додатно мобилисали своје бирачко тијело у свјетлу нових предсједничких избора 2024. године", рекао је Кесић.

Он је констатовао да се све у САД окреће око три кључна питања – економије и

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана