Кесић: У Европи расту снаге које су отворене према Српској

Срна
Кесић: У Европи расту снаге које су отворене према Српској

Шеф Мисије БиХ у ЕУ Обрад Кесић изјавио је да свуда у Европи расту снаге које су више отворене према српском народу, Србији и Републици Српској, те истакао да Мађарска више у томе није усамљена.

- Веома је значајно оно што Мађарска ради као јак партнер са Србијом и Републиком Српском. То нисмо имали пре 20 година и онда када додамо да постоји велико разумевање од нове власти у Словачкој за позицију српског народа, не само на простору Републике Српске у БиХ него на Косову и Метохији, то је много битно - нагласио је он.

Кесић је истакао да се чак и на челу љевице у Француској налази човјек који је рекао да Србија никако не треба да прихвати лицемјерство Запада који од ње тражи да се одрекне свог територијалног интегритета.

- Аустрија, као партнер, то видимо у Бриселу свакодневно, не само да је позитивна него је јако конструктивна у сваком погледу. Подржава, генерално западни Балкан, али има специфичан однос према српском народу, где је српски народ виђен на један другачији начин него што је то било раније - рекао је он.

Кесић сматра да је сад поглед позитивнији и да постоји веће разумијевање због чега толико фрустрација када из Републике Српске упозоравају да се не поштује Дејтонски мировни споразум, да се стално угрожава Република Српска и да стално странци, поготово из САД и појединих западних европских земаља, намећу своје виђење каква би БиХ требала да буде.

- На тај начин се затвара свака могућност за договор између три народа и два ентитета - додао је Кесић.

У осврту на пораст суверенистичких и антиглобалистичких снага у Европском парламенту Кесић је рекао да је укупна ситуација у Европи таква да ће популистички покрети бити успјешни, не само у овом изборном циклусу него и у будућим, те да то отвара могућност за нову перспективу.

Према његовим ријечима, врло је значајно да се каже да нису усамљени Мађари који говоре у име ЕУ и оно што истиче премијер Мађарске Виктор Орбан.

- Ми већ имамо једног од лидера, а то је Роберт Фицо који је рекао да не само да подржава иницијативу за борбу за мир и да се заврши овај трагичн рат у Украјини него да генерално не дели поглед на свет који се ствара из Брисела - рекао је он.

Кесић је нагласио да постоје и други лидери и земље који нису потпуно задовољни садашњим поретком и оним што им покушавају наметнути.

- До краја је дошао онај период где је Запад био доминантан у политичком и економском смислу. Ово је мултиполаран свет и у том контексту порука која долази из Мађарске много је битна да се чује, али ми видимо да није само у Мађарској незадовољство према глобалистичкој политици и идеологији - истакао је он.

Кесић је указао да је све већа популарност популистичких и националистичких покрета у Европи узрокована незадовољством због економске ситуације, осјећајем несигурности усљед великог прилива миграната и политиком која поручује да мора стално да се проширује НАТО, као и да Запад мора да буде доминантан и војно и економски и политички.

- Обичан човек гледа на то и нема више стрпљења да гледа како се троше огромна средства, а њихов живот је све тежи и тежи. Та три елемента говоре да ће популистички покрети бити успешни, не само у овом изборном циклусу него и за убудуће - рекао је он.

Кесић сматра да је неприхватљиво оно што се видјело недавно у Француској када се тамошња љевица договорила са странком предсједника Емануела Макрона да би спријечили долазак деснице и популистичких снага.

- То у року од пар година више неће бити опција - оцијенио је Кесић и нагласио да су границе већ помјерене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана