Кесић: Све већи интерес америчких фирми за Србију и Српску

Срна
Кесић: Све већи интерес америчких фирми за Србију и Српску

БЕОГРАД - Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић рекао је да је у посљедње вријеме све већи интерес америчких фирми за Србију и Републику Српску, те да сматра да Србија и Српска имају предност коју могу врло ефикасно да искористе.

Кесић је навео да америчке фирме желе да пронађу нову локацију са јефтином струјом и јефтином радном снагом.

“У посљедњих неколико недеља смо ушли у озбиљне преговоре са двије америчке фирме које имају тренутно производњу у западној Европи, али траже алтернативу јер је у западној Европи енергија скупа, а и радна снага све скупља”, рекао је Кесић за ТВ Хепи.

Он је навео да су Американци тренутно преокупирани економским питањима и великим проблемима у САД и да не вјерује да се било каква озбиљнија иницијатива америчких власти може очекивати, али су истовремено америчке приватне фирме почеле да се баве истраживањем свих предности које нуде Србија и Република Српска.

“Сада је питање да ли то могу да искористе, имајући у виду проблем недостатка радне снаге, јер нема довољно радника колико би било потребно да се привуку неке од највећих фирми које сада баш гледају према Србији и Републици Српској”, рекао је Кесић.

Коментаришући нове тонове медија под контролом Американаца, који говоре о “новом Додику” и да ли се може очекивати да се предсједнику Републике Српске Милораду Додику укину америчке санкције, Кесић је навео да се то једном мора десити, али, нажалост, неће ускоро, због инерције да остану и када више нису корисне и због тога што није дефинисано како се укидају.

Кесић је оцијенио да у ставовима Српске и Додика нема неких заокрета и да постоји воља да се проблеми у БиХ рјешавају, као и да је добро што су се изгледа коначно појавили партнери из политичког Сарајева спремни да граде рјешења на основу компромиса.

Он је рекао да до сада то није била прилика зато што је Странка демократске акције била убијеђена да може да кочи сваки договор, јер су имали подршку Брисела и Вашингтона, али да је сада врло јасно да таква ситуација више није актуелна.

“И због тога постоји оптимизам да се могу направити значајни кораци у отклањању досадашњих блокада, што би отворило перспективу да се коначно може говорити озбиљно о неопходним промјенама и да се постигне консензус да животни стандард порасте, да заједничке институције буду много ефикасније”, рекао је Кесић.

Одговарајући на питање да ли се у Вашингтону и даље говори да су Срби “мали Руси” и да су посљедњи клин Руса у Европи Додик и Бањалука, Кесић је рекао да се то не чује често, јер нема више те велике пажње САД према Балкану, иако многи у Приштини, Сарајеву, понекад у Загребу и Подгорици желе да искористе то питање да би рушили позицију Србије и Српске.

Он је рекао да су то антисрпски гласови, попут Данијела Сервера и Јаноша Бугајског, не уживају већу пажњу у САД као раније.

Кесић је додао да не памти да се у посљедњих неколико година у јавности у Америци није поклањало мање пажње, готово никакве, томе шта се дешава на Балкану, а поготово на Косову и Метохији, једино у званичним институцијама прате ситуацију и изражавају забринутост због кризе на Космету.

Он је рекао да у Америци постоји одлука да ће сљедећа бити година када ће америчка спољна политика имати у фокусу побољшање односа са Србијом, која треба да заузме значајно мјесто што се тиче америчке дипломатије и улагања, али да мисли да ће се то појавити у много скромнијој форми због унутрашњих проблема у САД.

Осим тога, каже Кесић, Американци су прво планирани да им Србија буде најважнија држава на Балкану за америчке интересе, али су сада додали да ће паралелно да граде и специјалне односе и са такозваним Косовом, што нарушава цијели концепт са Србијом.

Кесић је рекао да се све више чују врло критични гласови чак и из Демократске странке /америчког предсједника ДЖозефа Бајдена/, који критикују америчку политику према Украјини, и траже да САД, због економије, подржи мировне преговоре, да се рат што прије заврши, што се може чути и у мејнстрим медијима, попут Си-Ен-Ена и “Вашингтон поста”.

“Расположење према рату у Украјини се мијења не само због великих унутрашњих проблема и великих пара послатих Украјини, него се не види интерес Америке да до те мјере буде укључена у рат. Ствара се амосфера да је права пријетња Кина, а не Русија, па се сада хајка покренула према Кинезима”, рекао је Кесић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана