Кесић: Сачувати политику неутралности

Срна
Кесић: Сачувати политику неутралности

БАЊАЛУКА - Шеф Представништва Републике Српске у САД Обрад Кесић поручио је данас да је за Српску и Србију у овом моменту најважније да се сачува политика неутралности.

-За мене тврдња типа да се не може сједити истовремено на двије столице представља спиновање и ко хоће да спинује тако постави ствари. У суштини се сједи се само на једној столици, а то је столица националних интереса - рекао је Кесић новинарима у Бањалуци након трибине о теми „Пријетње демократији на Западу: либерали, конзервативци и нови свјетски поредак“.

Он је нагласио да је потребно гледати оно што је најбоље за грађане, земљу и друштво у Србији и Српској и да је то сада у овом моменту политика неутралности.

Кесић је рекао да свака мала земља и мали народ морају наћи своје мјесто у дешавањима, јер такве земље и народи често не препознају на вријеме промјене у међународном поретку, те да је то врло битно за српски народ у условима када западна доминација иде крају и ствара се нешто ново.

Према његовим ријечима, криза демократије која се данас виђа и у САД и у свијету има двије пријетње, од којих је прва унутрашња, која се дешава у сваком друштву и односи се на тензије, дубоке подјеле, неповјерење према споственим вриједностима, као и законским правима грађана, те елите које покушавају да осигурају своју контролу над друштвом.

Он је навео да је друга пријетња спољна и да је то оно што се дешава и дешавало, наводећи примјере пандемије вируса корона, рата у Украјини, кризе енергетике, економске кризе, инфлације.

-Пријетње су озбиљне и изнутра и споља и све је повезано - истакао је Кесић додајући да у многим друштвима више нема критичког размишљања, као и да цензура представља један од проблема који пријети демократији.

звршни директор Савјета за националну политику и један од угледнијих републиканаца у САД Роберт Мекјуен сматра да ће на новембарским изборима (такозвани међуизбори за Представнички дом и дио Сената) демократе изгубити контролу над Конгресом САД.

Он је рекао да су САД биле енергетски независне прије 20 мјесеци, а да сада Саудијску Арабију моле за нафту, додајући да се десио и раст инфлације у односу на њен ниво када је Доналд Трамп завршавао предсједнички мандат.

-Због тога сматрам да ће политички утицај Џозефа Бајдена на Конгрес брзо нестати - нагласио је Мекјуен.

Трибину је организовао Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана