Кесић: Дјеловање Шмита - пријетња стабилности и миру у БиХ и у региону

Срна
Foto: Архива

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић рекао је да дјеловање Кристијана Шмита представља највећу пријетњу миру и стабилности не само у БиХ, него у региону, наводећи да постоје индикације да се спремају велике изборне крађе на предстојећим општим изборима у БиХ у вези са наметнутим техничким измјенама Изборног закона БиХ.

Кесић је рекао да нису случајне такозване техничке измјене Изборног закона које је донијео Шмит, а које спроводи Централна изборна комисија БиХ и које постављају ЦИК у позицију судије.

- У Републици Српској сви су убјеђени да ово није случајно донесено, већ да је усмерено према Милораду Додику, према СНСД-у и према владајућој коалицији са циљем да се стави палац на ваги и да гарантује исход који би неки из међународне заједнице жељели да виде - рекао је Кесић за телевизију "Хепи".

Он је нагласио да све анкете указују да се након избора неће догодити никакве промјене у Републици Српској, али да се ствара страх да ће Шмит и дио међународне заједнице која га је поставила покушати да, ипак, изграде изборни резултат који њима одговара и да доведу послушнике и људе који би служили и њиховом интересу.

Кесић је напоменуо да је питање промјене Изборног закона БиХ изузетно сложено и да у то нема право било ко да се мијеша.

- То не само да нарушава међународно право, дејтонско уређење, него владавину права која је темељ било какве приче када је ријеч о уласку у ЕУ. То је највећа претња миру и стабилности у БиХ и на Балкану - рекао је Кесић.

Кесић је рекао да Шмит, чак и када би био легитимни високи представник, нема овлаштења да мијења Устав БиХ и Изборни закон БиХ.

Он је подсјетио да је Шмитово именовање изведено ван прописа који су јасно дефинисани у Дејтонском мировном споразуму.

- Сви могу да се праве луди и да раде шта год хоће, али кад-тад он ће да одговара за све ово што сада потпуно нелегално ради у БиХ - рекао је Кесић.

У вези са контрадикторним изјавама које је посљедњих дана у вези са односима Београда и Приштине дао специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар, Кесић је рекао да се у први мах чинило да је Ескобар дао позитиван сигнал, али да је кроз неколико сати послата сасвим другачија изјава.

- Они гасе ватру са једне стране, а са друге додају уље на ватру - рекао је Кесић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана