Кесеровић за "Глас": Постоји опасност од терористичких напада у Европи

Вељко Зељковић
Кесеровић за "Глас": Постоји опасност од терористичких напада у Европи

Потенцијална опасност од неких нових терористичких акција већег и мањег обима у појединим западноевропским земљама биће све већа како се рат између Израела и Хамаса буде разбуктавао и евентуално ширио на околне државе.

Упозорава на ово у интервјуу за “Глас Српске” професор на Факултету за безбједност и заштиту у Бањалуци Драгомир Кесеровић, наводећи како постоје сви предуслови да се све ово што се дешава на Блиском истоку индиректно одрази и на безбједност унутар појединих европских држава.

- Вјерујем да су након овог многе земље из тог региона Блиског истока угрожене. Поред Хамаса, у том дијелу свијета оперише и Хезболах, Фатах. Наравно, ту су и припадници ИС-а, али никако не треба заборавити да је у неком протеклом периоду велики број избјеглица дошао у Европу. Међу њима је највише било Арапа. Већ смо видјели њихов став када је у питању овај рат. Они подржавају палестинску страну. С друге стране имамо европске политичаре који пружају безрезервну подршку Израелу у његовој борби против тероризма. И то ће сигурно у једном тренутку довести до реакције тих људи, а међу којима сигурно има и добар дио милитаната и терориста. Како је тероризам неселективан, бојим се да ће само страдати невини цивили - сматра Кесеровић 

ГЛАС: Које су, према Вашем мишљењу, најугроженије земље?

КЕСЕРОВИЋ: Мислим да је то само питање времена, мјеста и начина на који ће нека терористичка акција бити спроведена. Поред Француске, али и Њемачке, вјерујем да би се на удару могле наћи све земље које подржавају Израел, а Палестинце називају терористима. Мислим да је након свог бруталног напада Хамас осуђен на смрт. У таквим околностима они ће, али и њихови симпатизери широм свијета, онда вјероватно посегнути за свим и свачим. Због тога сматрам да би се на удару могли наћи велики градови, велики инфраструктурни објекти, мјеста на којима се окупља доста цивила.

Мислим да на просторима Блиског истока може доћи и до обрнутог ефекта, јер ни другу страну не чине само цвјећке. Присјетимо се и неког протеклог времена, када је “Ал-Каида” још била моћна. Када је кренуло са њеним физичким уништењем, дошло је до контрареакције и низа акција терористичких организација широм свијета.

ГЛАС: Значи, тих “спавача” терориста и даље има широм Европе. Који је уопште њихов профил?

КЕСЕРОВИЋ: То је један жаргонски израз за људе, потенцијалне терористе. Ради се о људима који су у једном претходном периоду били оспособљавани за тако нешто, али и вјерским фанатицима, милитантима. Дешавало се да таква лица годинама живе неким нормалним животом, и онда, према нечијим потребама, бивају активирани, рецимо, у Мадриду, Паризу, Лондону, Берлину или Бечу. Ево, прије пар дана у Француској се десио један инцидент, када је једно лице које је означено као милитантни екстремиста убило професора у једној школи.

ГЛАС: Амерички политичар и бивши дипломата Хенри Кисинџер недавно је упозорио Њемачку да би се могла наћи у великом проблему јер је у протеклом периоду дозволила да у земљу уђе велики број миграната. Мислим да се ради о броју од 1,2 милиона.

КЕСЕРОВИЋ: Још нико није урадио неку званичну анализу о категоријама лица међу мигрантима који су дошли у Европу. Сигурно да међу њима има обичних људи, оних који из политичких, економских и безбједносних разлога бјеже, али сигурно и један број потенцијално опасних људи. Колико је то, то нико не зна. Те мигрантске руте се користе за све и свашта, па чак и за шверц оружја и дроге.

ГЛАС: Колико тренутну ситуацију може додатно закомпликовати и евентуална израелска акција у Либану, Сирији, али и Ирану, те укључивање и Хезболаха у овај рат?

КЕСЕРОВИЋ: Руски предсједник Владимир Путин је већ упозорио Израел на бомбардовање Сирије. Не могу ни да замислим шта би се десило уколико би се и Иран, вољно или невољно, увукао у овај рат, а који је одавно на црној америчкој листи, али и израелској. Такав један рат би сигурно имао свјетске димензије.

ГЛАС: Да ли цијели свијет треба да стрепи због овог што се дешава, те кога сматрате најодговорнијим за ово предапокалиптично стање?

КЕСЕРОВИЋ: Ово је већ у једну руку гледано свјетски рат, али који, на сву срећу, то још није из војног угла. Ово је жесток политички, економски, геополитички и религијски сукоб. Присјетимо се само на шта су све Американци били спремни да руски гас избаце из Европе како би могли да продају свој, далеко скупљи. Нису се обазирали на цијену коју морају платити Европљани, а прије свега Њемачка. Они који су кључни у свим овим дешавањима око Украјине и Израела углавном остају непогођени овим ратовима и сукобима. Американци нису страдали ни у Првом, ни Другом свјетском рату као остали европски народи. Ако погледамо мало боље и анализирамо војну историју, видјећемо да се ратови углавном воде на евроазијском простору, далеко од САД.

ГЛАС: С обзиром на то да су САД послале два носача авиона као знак подршке Израелу, шта би се могло десити ако нека ракета “залута” и погоди неки од америчких бродова? Многи аналитичари, чак и они из Вашингтона, упозоравају на један такав сценарио који се десио у Тонкиншком заливу, а што је онда било увод за напад на Вијетнам.

КЕСЕРОВИЋ: Све је могуће. У вријеме вијетнамске кризе државе су управљале кризама. И у тим и таквим околностима разум је преовладавао. У данашње вријеме, нажалост, постоји такозвана дубока држава и неурачунљиви појединци, којима је хаос начин живота. Те моћне људе из сјенке, њих нико не може контролисати. Такви необуздани појединци зачас могу направити и оркестрирати хаос већих размјера ако процијене да им то може одговарати у датом тренутку.

ГЛАС: Да ли се на крају може закључити да је Хамас, условно речено, успио у свом науму да привуче пажњу на себе и на палестинско питање?

КЕСЕРОВИЋ: Јесу, али нисам баш сигуран да су очекивали овакав израелски одговор, који ће вјероватно довести до потпуног уништења појаса Газе. Неуралгичне тачке, попут Украјине и Израела, западном свијету, а поготово САД, служе да покажу да они имају још снаге и моћи. Опредјељују се за неку од страна и подржавају је војно, политички, вербално, али и економски. У ствари, то није ништа друго до показивање мишића. Али као што смо могли видјети на примјеру Украјине, много је тих бумеранг ефеката, а који прије свега погађају Европу. И када је у питању Блиски исток, мислим да поједине европске земље неће остати поштеђене.

Подјеле У БиХ

ГЛАС: Како коментаришете то што је овај рат између Израела и Хамаса довео и до подјела унутар БиХ?

КЕСЕРОВИЋ: Истина, домаћи политичари су се подијелили, али и сами грађани, у вези с тим ко ће кога подржати и на чију ће страну стати. Моје мишљење јесте да би требало да буду неутрални у оваквим и сличним ситуацијама, подржавајући мирна рјешења свих сукоба. У противном, овакве ствари индиректно доводе само до нових подјела унутар БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана