Кесеровић за "Глас": Питање тренутка када ће се активирати снаге повезане са исламистичким ратницима

Маријана Миљић Бјеловук
Кесеровић за "Глас": Питање тренутка када ће се активирати снаге повезане са исламистичким ратницима

САРАЈЕВО - У БиХ постоје снаге које су у одређеном периоду биле у вези са исламистичким ратницима како Хамаса, Хезболаха или неким трећим и питање је момента када ће се само активирати и кренути у неке акције.

Казао је то “Гласу” професор на Факултету за безбједност и заштиту у Бањалуци Драгомир Кесеровић. 

- Седма муслиманска бригада дјеловала је у долини Криваје, односно на простору око Завидовића и Возуће. Они имају већ искуство када је ријеч о заједничком ратовању са одредом “Ел муџахедин”. То је једна спирала и нит која никада није ни прекинута. Та веза исламских ратника траје деценијама. Они су на нашем простору оставили трагове, везе и истомишљенике – истакао је Кeсеровић.

Нагласио је да је у БиХ евидентан проблем о питању израелско-палестинског сукоба, јер се поједине стране према том сукобу различито односе и другачије га виде.

- БиХ би најпаметније било заузети неки неутралан став у смислу опредјељивања за страну, а с друге стране, треба да заузме активан политички, али и сваки други став о томе да тај сукоб што прије прекине. Јер овако, ситуација ће ескалирати и укључиће се околне државе Либан, Јордан, Иран Саудијска Арабија и Египат, који је на самој граници и стално у проблему, а након тога и сви ми остали около. Тешко ће на крају бити могуће ту спиралу зла зауставити - закључио је Кесеровић.

Mинистар безбједности БиХ Ненад Нешић поручио је јуче да у БиХ постоји опасност од терористичког напада те да је потребно што прије истражити бившег команданта Седме муслиманске бригаде такозване Армије БиХ, а садашњег званичника СДА Шерифа Патковића јер његова изјава да се ставља на располагање Хамасу је подстрекивање тероризма.

Патковић је током викенда у обраћању, којем је присуствовао и амбасадор палестинске управе у БиХ Резек Намора, казао да се ставља на располагање терористичкој организацији Хамас.

- Бригада покрета Ел Хамас, настала из политичког крила Младомуслиманског братства, мене дубоко подсјећа на Седму муслиманску бригаду Армије БиХ и ја као командант, ево, кажем и амбасадору, али и као човјек стављам се на располагање у датом тренутку да им се придружим - рекао је тада Патковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана