Кернс: Британија неће дозволити стварање „Републике Српске на Косову“

Танјуг
Кернс: Британија неће дозволити стварање „Републике Српске на Косову“

ЛОНДОН- Предсједавајућа Одбора за спољну политику британског парламента Алиша Кернс изјавила је да та земља неће подржати формирање „Републике Српске на Косову“, јер би то, како је навела, водило учвршћивању етно-национализма и не би водило ка заједништву.

Како наводи Ал-Џазира, у настојањима Запада да нормализује односе између Србије и самопроглашеног Косова, које је прогласило независност у фебруару 2008,  Београд истрајава на томе да се на Косову формира Заједница српских општина као кључна тачка за наставак дијалога.

-Двосмисленост језика у француско-њемачком плану је проблематична. Говори се о самоуправи. Шта то значи? Подразумијева ли то испоставу воде, електричне енергије и плина или самоуправа подразумијева посебне владајуће структуре? Не смијемо дозволити Републику Српску на  Косову - рекла је Кернс.

Она је навела да Велика Британија остаје апсолутно посвећена стабилности на западном Балкану, као и томе ''да не посрнемо у учвршћивање етно-национализма'', преноси Ал-Џазира.

Кернс је рекла да је разговарала са министарком спољних послова самопроглашеног Косова Доником Гервалом.

-Постоје добри аспекти француско-њемачко-америчког плана, али формирање српске енклаве је нешто што Велика Британија не подржава - оцијенила је.

Говорећи о БиХ, Кернс је рекла да је „сецесионистичка политика укорјењенија него икад“ и додала да сматра ''позитивним'' обећања Кристијана Шмита „да неће дозволити расподјелу државне имовине у Републици Српској, као и да ће наредне године укинути обиљежавање 9. јануара''.

Она је похвалила брзо формирање власти у БиХ након избора у октобру прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана