Кецмановић: Зашто је Додик опет побиједио

Срна
Кецмановић: Зашто је Додик опет побиједио

БЕОГРАД - Политиколог Ненад Кецмановић оцјењује да је /лидер СНСД-а/ Милорад Додик остварио троструку побједу на изборима, а опозиција поражена у све три изборне конкуренције, јер страначка коалиција СДС, ПДП и други није успјела да понуди ништа више сем негативне кампање против Додика, као ни кандидата који би могао да се са њим равноправно носи.

Кецмановић у ауторском тексту за београдску "Политику" под насловом "Зашто је Додик опет побиједио" указује да је Додик обезбиједио свих пет важних екстерних фактора потребних за успјех на изборима у Репубулици Српској - подршку матице, СПЦ, Русије, негативан став колективног Запада и негативан став муслиманског Сарајева.

"Руска подршка била је максимална, подршка СПЦ није изостала, а из матице Дачић, Вулин Шешељ су експлицитно подржали реизбор Додиковог тима. Пожељни негативни став Запада био је израженији него икада, а муслиманско Сарајево је отворило медије Додиковим београдским жсимпатизеримаж који су пред сваке изборе прогнозирали: жГотов је!ж", наводи Кецмановић.

Са друге стране, како пише Кецмановић, сарадња са високим представницима, "поготово нелегалним /Кристијаном/ Шмитом", функционерима ОХР-а, западним амбасадорима, посредницима, извјестиоцима и агентима фокусираним на било ког домаћег политичара, па и на Додика, већ толико пута се показала контрапродуктивна.

Кецмановић примјећује да то бирачи, не без основа, доживљавају као националну издају, а да медијски наступи у другом ентитету опозицији доносе само минус поене, јер је перцепција публике иста као да нападају своју земљу у иностранству.

"Опозициони кандидати ипак нису одољели понудама да у Сарајеву ударе по ентитетским и национално својима. Оправдање да им власт у Српској ускраћује медијски простор не стоји јер у Бијељини постоји популарна БН ТВ специјализовна за бесомучну критику власти, а на услузи су им и београдски опозициони медији", примјећује Кецмановић.

Он указује да "ПДП, њене вође и кандидаткиња" неће признати изборе ни када их прогласи ЦИК напросто зато што би тим признањем истовремено признали да су обманули јавност Републике Српске, као што никада неће признати како их је "нато натоциљао па оставио на цедилу".

Сада, како наводи Кецмановић, опозиција спекулише с тим да предсједник Србије Александар Вучић још није честитао Додику, иако је Вучић још раније рекао да се неће мијешати у изборни процес у Српској, а Додик још изборне ноћи рекао да то очекује тек када буде потврђен од ЦИК-а.

"А како је Орбан већ сутрадан могао да честита? Па тако што је Мађарска чланица ЕУ и НАТО-а, а Србија и Српска нису, па им није препоручљиво да парадирају братством и јединством жсрпског светаж", наводи Кецмановић.

Он оцјењује да је потребно узети разгледнице Бањалуке, Бијељине, Требиња од прије 20 година и видјети шта се са Додиком промијенило у Српској, која је упркос свему опстала, да би се добио одговор на питање чиме је Додик завриједио да га народ десетак пута заредом бира за лидера.

Кецмановић истиче да Додик са нуди концентрациону владу са најбољим кадровима и из редова опозиције, као што је и након претходних избора 2018. године у власт укључио "капиталце опозиције" Драгана Чавића, Мићу Мићића, Обрена Петровића.

"Њему није циљ да ослаби нејаку опозицију, него да збије патриотске редове и да СНСД трансформише из партије у покрет за одбрану Републике Српске пред посљедњим налетом колективног Запада да утопи Српску у унитарну БиХ и интегрише је у НАТО у финалној фази глобалног престројавања", закључује Кецмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана