Кецман: Државотворна политика Српске је сметња за стварање унитарне БиХ

Срна
Кецман: Државотворна политика Српске је сметња за стварање унитарне БиХ

БАНЈАЛУКА - Стручњак за међународне односе и безбједност Валентина Кецман оцијенила је да сваки долазак америчких званичника у треба посматрати у свјетлу америчких геополитичких интереса на овим просторима, те поручила да администрација актуелног предсједника Џозефа Бајдена жели централизовану и унитарну БиХ, лишену сваког значајнијег српског елемента.

”То по њима, прије свега, подразумијева развлашћивање Републике Српске и њено свођење на ниво обичне географске одреднице. Све су видљивији притисци на Републику Српску који долазе од америчког амбасадора /Мајкла/ Марфија, а усмјерени су на сламање отпора антидејтонској агенди коју пружа актуелно политичко руководство у Бањалуци”, рекла је Кецманова, коментаришући најављени долазак у БиХ помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмса О’Брајена.

Кецманова сматра да НАТО савезу и Бајденовој гарнитури највише смета државотворна политика Републике Српске, као и сваки траг српске државе на овим просторима.

“Зато и не чуде прелијетања америчких борбених авиона изнад Бањалуке током прославе 9. јануара, као и напади на обиљежавање Дана Републике, за који је тај исти О’Брајен рекао да представља својеврсни политички циркус”, рекла је Кецманова.

Од посјете помоћника америчког државног секретара, Кецманова очекује нове и интензивније притиске, те сматра да ће заступати добро познату политику која подразумијева реформу Устава, додатно одузмање надлежности Републици Српској, убрзани улазак БиХ у НАТО и изричиту забрану права на самоопређељење српском народу.

“То су кључни изазови који нас очекују у наредном периоду и зато наше институције морају додатно да усаврше стратегију отпора таквој политици, да би успјешно сачували своју самосталност и своја уставна права. Значајну улогу у томе имала би свакако и побједа Доналда Трампа на предстојећим америчким предсједничким изборима”, сматра Кецманова.

Она је нагласила да би његова побједа сасвим сигурно довела до мањих притисака, релаксације односа и извјесног попуштања обруча око српског фактора на Балкану.

“Највећи непријатељ БиХ и њених народа је унилатерални интервенционизам Запада. Доласком Трампа тај би интервенционизам додатно изгубио на моћи и значају, што је од егзинстенцијалног значаја за БиХ”, закључила је Кецманова.

Помоћник државног секретара САД за европска и евроазијска питања ДЖејмс О'Брајен допутоваће у посјету Сарајеву у четвртак, 1. фебруара, саопштио је амерички Стејт департмент.

У саопштењу се наводи да ће посјета О'Брајена нагласити “снажно партнерство САД и БиХ”, те да ће потврдити подршку Вашингтона “суверености, територијалном интегритету и мултиетничком карактеру БиХ”.

Сарајево ће сутра посјетити и делегација Сјеверноатлантског савјета, коју предводи замјеник генералног секретара НАТО-а Мирча ДЖоана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана