У Српској кажњено 57 родитеља због одбијања вакцине

Данијела Бајић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Упркос позивима и сталним упозорењима одређени број родитеља у Српској и даље избјегава вакцинацију дјеце, због чега је инспекција у протеклих осам мјесеци против њих издала 57 прекршајних мјера, за 11 више него што је то било током цијеле прошле године.

У Инспекторату РС истичу да је због одбијања вакцинације у предвиђеном року од навршених 12, односно 15 мјесеци живота, лани изречено 46 прекршајних мјера. 

Подсјетили су да је Законом о заштити становништва од заразних болести и Правилником о имунизацији и хемопрофилакси против заразних болести дефинисано да обавезна имунизација, између осталог, обухвата систематску имунизацију дјеце и омладине одређеног узраста.

- С обзиром на то да инспекција примарно не располаже подацима о спровођењу имунизације, јер у складу са својим надлежностима ни не учествује у њој, у случају да здравствена установа достави податке о родитељу који одбија вакцинацију, даљи поступак подразумијева службено позивање родитеља да се изјасни да ли и даље одбија вакцинацију, при чему се још једном указује на ризик од невакцинисања, као и на новчане казне које закон предвиђа - објаснили су у Инспекторату. 

Додали су да здравствена установа, уколико родитељ или старатељ одбије да изврши систематску имунизацију, има обавезу да о томе обавијести здравствену инспекцију.

Вакцинација, према ријечима љекара, представља једну од најзначајнијих мјера у превенцији заразних болести, попут великог кашља и морбила, које протеклих мјесеци харају Српском и регионом. 

Начелница Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља у Бањалуци Мирјана Миљковић истакла је да је у протеклих пола године на подручју овог града регистровано 34 обољелих од морбила. 

- Обољели су углавном невакцинисани или непотпуно вакцинисани. Најбоља превенција ове болести је вакцинација МРП вакцином у двије дозе. Према Календару вакцинације у Српској, прва доза се даје са 12 мјесеци живота, а друга доза у шестој години живота. Укупан проценат вакцинисаних МРП вакцином, која пружа заштиту од морбила, заушки и рубеоле, лани је износио 56 одсто, а ревакцинисаних, односно оних који су примили другу дозу ове вакцине је износио 59 одсто - истакла је Миљковићева.

Према подацима којима располажу за 2023. годину, проценат вакцинисаних петовалентном вакцином која пружа заштиту од дифтерије, тетануса, великог кашља, дјечије парализе и инфекција узрокованих хемофилусом инфлуензае тип Б је, нагласила је она, износи 85 одсто, а ревакцинисаних 53 одсто.

- У току прве половине ове године број вакцинисаних овим вакцинама је исти као за цијелу протеклу годину - казала је Миљковићева.

Начелница амбуланте за специјалистичке консултације из педијатрије Дома здравља Бијељина Стојанка Шкорић казала је за „Глас Српске” да је број обољелих од морбила у паду, док је прогнозе за надолазећи период тешко дати с обзиром на то да су се дјеца вратила у школе и вртиће.

- Наши позиви и апели су дали резултате. Тренутно имамо повећан број вакцинисане дјеце у односу на претходне године - рекла је Шкорићева. 

Према подацима Института за јавно здравство РС, до сада је регистровано 308 случајева оболијевања од морбила. Епидемију су пријавили Бијељина, Бањалука, Источно Сарајево и Модрича.

- Обухват вакцинацијом за прву дозу МРП вакцине у Српској за 2023. годину износи 62,70 одсто, а за другу дозу 76,03 одсто. Овај обухват је далеко од задовољавајућег с обзиром на то да је неопходно да он износи око 95 одсто да би се спријечила појава епидемија - објаснили су у Институту додајући да ће податке о обухвату за ову годину имати тек идуће.

Казне 

У Инспекторату РС наглашавају да је законом дефинисано да новчана казна за родитеља који одбије да вакцинише дијете вакцином из програма систематске имунизације износи од 100 до 1.000 марака. 

Међутим, инспектор има овлашћење да изда само најнижу законом прописану казну. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана