Кавазовић позива Бајдена да промијени политику и сусједима БиХ пошаље јасну поруку

Танјуг
Кавазовић позива Бајдена да промијени политику и сусједима БиХ пошаље јасну поруку

ВАШИНГТОН - Реису-л-улема Исламске заједнице у БИХ Хусен Кавазовић каже да је ова држава под европским патронатом, претворена у врећу за ударање, да сматра да напади на БиХ долазе из сусједства, уз помоћ сила ЕУ, а Американце упозорава да ти напади и деструкције, како тврди, долазе из Мађарске, Русије, Србије и Хрватске.

Кавазовић је то, између осталог, рекао у предбајрамском интервјуу за Глас Америке.

На питање питање како из тренутне перспективе, гледа на ранију изјаву да институције БиХ и државу треба бранити свим средствима, па и оружјем, што су му замјерили поједини амерички званичници, Кавазовић каже, да су се САД у једном тренутку повукле и препустиле државу Еуропској унији која није способна да рјешава тешка питања на Балкану, посебно не у БиХ.

"Не можете препустити посао некоме ко нема капацитет да рjешава проблеме (агресија, злочини, геноцид) и сталне тежње ка сецесији. Иако је Слободан Милошевић процесуиран у Хагу, политички пројекат није завршио у Хагу, он и даље живи овдjе. БиХ је под европским патронатом претворена у врећу за ударање, ко год је желио нешто да проба на БиХ – могао је то да учини. Најчешће су то чиниле Србија, Хрватска, Русија и Мађарска", рекао је Кавазовић и додао:

"Свако може доћи овдје и осоколити снаге које желе разбити БиХ. САД су направиле велику грешку када су повукле трупе из БиХ. Требало је оставити макар један дио, па и симболичан, те тако послати поруку да је БиХ држава која је под америчком протекцијом. САД су се опредијелиле за црну листу која није довела до резултата. БиХ је локомотива која је на великој низбрдици и иде према амбису. Плашим се да ће црна листа у црно завити БиХ због неправовременог реаговања према онима који разбијају БиХ, тако да се уклоне с политичке сцене. У противном, то би могло довести до нове трагедије. Не може БиХ бити жртва односа Србије и Косова, јер бошњачки народ то осјећа". Кавазовић тврди да су "Бошњаци доживјели велике злочине и геноцид и то треба да престане".

"Сматрамо да политика предсједника Бајдена треба да се поправи, да се више јача стабилност те да се сусједима јасно стави до знања да је БиХ суверена земља и под протекцијом САД", рекао је Кавазовић.

Говорећи о већој присутности САД у БиХ, Кавазовић каже да је о томе много пута говорио са сенаторима у САД.

"Они су 2006. године препустили примат Европској унији. Да су остали још десетак година с дипломатским и војним притисцима, БиХ би можда данас била чланица ЕУ", увјерен је Кавазовић.

На питање о предстојећим изазовима у БиХ и на који начин Исламска заједница може утицати на превазилажење слабости, Кавазовић тврди да су Бошњаци увијек пред, како наводи, највећим сигурносним изазовом – претње држави сецесијом, блокаде власти од странака из реда Хрвата и Срба".                     

"Исламска заједница ће наставити са апелитима и будиће свест институционалног јачања државе, али да оне раде свој посао. Да не спавају када се нарушава ред и мир, прети сецесијом и када цвјета корупција. Да ли је могуће да се за једну годину подигне само једна оптужница у Западно-херцеговачком кантону? Тражимо да се то ефикасно мијења", навео је вјерски вођа босанских муслимана.

На питање да ли пријетње о којима говори долазе унтар БиХ или са стране, Кавазовић тврди да је очито да БиХ нападају сусједи потпомогнути силама из ЕУ, а да су, како каже, Мађарска и Русија перјанице.

"Оне деструишу односе у БиХ и упозоравамо наше пријатеље из САД-а на четири државе које се према БиХ односе како не треба – Србија, Хрватска, Русија и Мађарска. Хрватска има велики број имовине БиХ у својим рукама. Питање заједничке имовине Хрватска није жељела да расправља на заједничкој сједници влада", каже Кавазовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана