Кавазовић би жртвовао мир због СДА

Вељко Зељковић
Кавазовић би жртвовао мир због СДА

САРАЈЕВО - Изјава реис-ул-улеме Хусеина Кавазовића да се не смије дозволити да институције БиХ руинирају, те да оне треба да буду брањене, ако треба и оружјем, као и 1992. године, дио су плана да се у дијелу јавности створи атмосфера да се не смије дозволити да СДА остане ван власти како на заједничком, тако и федералном нивоу, јер би то, наводно, могло угрозити опстанак БиХ и Бошњака.

Истакли су ово саговорници “Гласа Српске” наводећи како није никаква тајна да је Исламска заједница годинама у служби СДА, али да никако не треба олако схватати ова упозорења из ове бошњачке странке како једино они могу сачувати БиХ те да ће, уколико они не буду дио власти, стати на чело “народног бунта”. Указују и како су и непримјерене изјаве имама из Козарца и Приједора, који су Светог Саву назвали “фашистом”, СПЦ сектом, а Српску “окотом”, требало да послуже да се бошњачко тијело мобилизује и радикализује, али и да се, након реакција из Српске, она оптужи за некакво ширење исламофобије.

Према ријечима политиколога из Бањалуке Војислава Савића, од свих вјерских заједница, Исламска заједница је највише политички инволвирана у политичке прилике у БиХ, чак неријетко прелазећи границе и распирујући мржњу.

- То се наравно, између осталог, мора посматрати и у кључу разумијевања самог ислама, који је фундаментално везан за државу, али то није оправдање за овакво понашање. Други разлог свакако лежи у томе што је СДА изгубила полуге моћи у заједничким институцијама и у ФБиХ, па онда рефлексно преко свих својих канала покушава да радикализује ситуацију, и онда на том таласу радикализације поново дође на власт - каже Савић.

Сматра и да је СДА ретроградна, застарјела и токсична структура која је највећу штету нанијела цијелој БиХ и било би добро, како је нагласио, да се јавност у БиХ деконтаминира од њихових назадних идеја.

- Видимо да то јако тешко иде, будући да су иза њих остали веома утицајни репови и снажне везе са вјерским поглаварима у ИЗ - рекао је Савић.

Слично мишљење дијели и политички аналитичар из Мостара Данијел Видовић указујући да изјава Кавазовића има своју посебну тежину, јер се ради о вјерском поглавару.

- У посљедње вријеме много је тих изјава којима се жели радикализовати политичка сцена у БиХ. Ова његова је у дневнополитичком контексту и за потребе СДА. Сви који макар и површно прате политичка дешавања знају да се ИЗ и СДА налазе у својеврсној симбиози, а овакве нервозне реакције потврђују чињеницу да СДА у политичком смислу губи тло под ногама. Сматрам да је оваква злоупотреба вјерске институције у политичке сврхе апсолутно недопустива у друштву које тежи европским интеграцијама, те свакако заслужује не само осуду него и потенцијалну правну санкцију - истакао је Видовић.

Кавазовићеве изјаве изазвале су током јучерашњег дана и оштре реакције званичника Српске, али и Хрватског народног сабора (ХНС). Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић осудила је, како ју је назвала, ратнохушкачку реторику Кавазовића поручивши да се он, ако већ као вјерски лидер није у стању да промовише толеранцију и суживот, онда барем суздржи од пријетњи оружјем и запаљивих изјава, које у његовом случају више нису појединачни инциденти, већ правило.

- Заједничке институције нису његово власништво и не припадају само једном, већ свим народима. Све док се у Сарајеву буде игнорисала ова чињеница, а пријетњама бранио опстанак институција, БиХ неће имати било какву перспективу - поручила је Цвијановићева.

Придружио јој се и предсједник Српске Милорад Додик наводећи како је прије 30 година Алија Изетбеговић жртвовао мир за БиХ, а да сада и Кавазовић пријети сличним сценаријем, док је премијер Радован Вишковић позвао ИЗ да се огради од изјава њеног поглавара, али и представнике међународне заједнице да упозоре Кавазовића због непримјереног рјечника.

Злослутни гласови

У посљедње вријеме од неких представника ИЗ у БиХ могу се чути злослутни гласови чији садржај не улива наду да је вјерска толеранција у БиХ успостављена, а мирна будућност извјесна. Навели су ово из Секретаријата за вјере РС, поручивши да посебно забрињава правилност у појави екстремних дјеловања исламских вјерских службеника. Како су појаснили, до ње долази у тренуцима пада политичке моћи СДА.

 Недостојан функције

Историчар Александар Раковић сматра да је Кавазовић недостојан функције коју обавља, на којој спроводи континуитет политике његовог претходника Мустафе Церића, који је екстремизовао Исламску заједницу у БиХ. Каже и да га уопште не чуде његове изјаве, јер је и раније давао сличне, у којима је Србе покушавао да понизи тако што их је називао Власима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана