Кастратовић: Притисак Запада да БиХ постане унитарна држава

Срна
Кастратовић: Притисак Запада да БиХ постане унитарна држава

БЕОГРАД - Предстојећа посјета високих америчких и НАТО званичника БиХ дио је генералног плана активности Запада у борби против Истока, гдје се врши притисак да БиХ постане унитарна држава и да Република Српска престане да постоји, оцијенио је генерал-мајор Војске Србије у пензији Лука Кастратовић.

-То што се дешава је план активности који се реализује у континуитету. То је у генералном плану борбе Запада против Истока. С обзиром на то да у НАТО агресији нису остварили постављене циљеве, успели су да одвоје Црну Гору и да је укључе у НАТО, као и Северну Македонију, а БиХ нису могли да уреде по мери њихових интереса - рекао је Кастратовић Срни.

Прије тога су, навео је Кастратовић, протјерали српско становништво из Хрватске, односно Републике Српске Крајине и по том плану планирали су да исто ураде и са сјевером Косова.

-Да није специјалне операције (у Украјини) и Руске Федерације, они би то и урадили. Они интензивно врше притисак да се Срби селе - истакао је Кастратовић.

Према његовим ријечима, Запад у борби против српског народа у цијелости, сада иде са новим мјерама и притисцима да елиминише Републику Српску.

То је, истакао је Кастратовић, дугорочан план борбе Запада против Истока који им не иде по плану, а у којем је рушење Русије претпосљедња фаза, а рушење Кине посљедња.

-Они раде против свих народа који их не слушају. Они неће равноправну сарадњу, већ хоће само диктат и послушност. Њихов императив је стицање богатства, освајање територија са природним сировинама и јачање богатства, а онда долази војска да то чува -  рекао је Кастратовић.

Додаје да Западу смета Србија јер су планирали да је покоре за три до пет дана, а нису успјели ни за 98 дана.

-Ево за 25. годишњицу они и даље покушавају да до 25. годишњице направе још један потез против српског народа - рекао је Кастратовић.

Помоћник државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмс О`Брајен данас ће допутовати у посјету Сарајеву, а делегација Сјеверноатлантског савјета, коју предводи замјеник генералног секретара НАТО-а Мирче Џоана, у Сарајеву ће боравити данас и сутра.

Из америчког Стејт департмента наводи се да ће О`Брајенова посјета нагласити "снажно партнерство САД и БиХ", те потврдити подршку Вашингтона "суверености, територијалном интегритету и мултиетничком карактеру БиХ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана