Касиповић: Биће разматрано и пооштрено санкционисање интернет насиља над млађима

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је данас Срни да ће Министарство правде предложити измјене Кривичног законика и низа других закона и најавио да ће бити разматрано и пооштрено санкционисање у случају интернет насиља над млађим лицима или ако је због тога наступила смртна или друга тежа посљедица.

Касиповић је истакао да су реалности наметнуле потребу дефинисања нових кривичних дјела, али и строже санкционисање већ прописаних.

"Сагледавајући тешке посљедице које насиље на друштвеним мрежама може имати, као и исказани интерес и осуду јавности, Министарство правде, као обрађивач Кривичног законика има обавезу да норме које се односе на неовлаштено фотографисање и снимање процијени и предложи измјену законодавства како би биле онемогућене сличне ситуације, а извршиоци кажњени", нагласио је Касиповић.

Он је рекао да ће бити разматрано и пооштрено санкционисање код ових кривичних дјела, посебно у случају ако се интернет насиље врши према млађим лицима или ако је због интернет насиља наступила смртна или друга тежа посљедица.

Касиповић је навео да ће у том смислу министар правде информисати Владу Републике Српске о законским рјешењима која се примјењују у правосуђу Српске, као и рјешењима која могу унаприједити систем.

Према његовим рјечима, у рјешењима на којима се ради и која ће бити предложена Влади Републике Српске, Министарство ће се руководити прије свега заштитом права народа и грађана Републике Српске.

Касиповић је нагласио да се предлагањем Кривичног законика Републике Српске стварају могућности за функционисање правне државе и истакао да ће Министарство правде Српске предложити измјене не само Кривичног законика, него и низа других закона које су неопходне за потпуну примјену.

"Приједлози ових закона у сваком случају ће бити доступни за стручну расправу свим заинтересованим лицима, као и научним и стручним институцијама с циљем што бољег обезбјеђења владавине права у Републици Српској", рекао је Касиповић.

Он је подсјетио да је Кривични законик Републике Српске у вријеме усвајања од стручне јавности у региону оцијењен изванредним, те да је увођење кривичних дјела против части и угледа, односно кривичног дјела клевете и увреде, било разматрано и приликом израде Кривичног законика 2017. године с обзиром на то да таква кривична дјела имају све земље у окружењу, па и земље чланице ЕУ.

"Министарство правде, као обрађивач је, уважавајући све разлоге који су тада изнесени, било става да је преурањено за прописивање тих дјела, али је остављен простор да се та кривична дјела, с обзиром на вриједности које се штите пропишу у наредном периоду", навео је Касиповић.

Он је истакао да је Министарство правде Републике Српске отворено за сарадњу и побољшање кривично-правних норми са свим субјектима који могу дати допринос побољшању, а нарочито са професионалном заједницом као што је било до сада и удружењима новинара, а на основу рјешења у упоредним законодавствима, поштујући дејтонско уређење БиХ и Устав Српске.

Касиповић је навео да је Министарство правде Српске и до сада анализирало примјену кривичног законодавства и предлагало измјене као што су биле увођење казне доживотног затвора.

"Министарство правде разумије да предложена законска рјешења неће изазвати опште задовољство свих у Републици Српској, али то истовремено значи и да та рјешења имају прилику бити добра за све народе и грађане Републике Српске", рекао је Касиповић.

Наводећи да се развој дигиталних технологија може сматрати једним од највећих достигнућа данас чијим је кориштењем олакшана и интензивирана комуникација међу људима, а креативно и критичко кориштење информација помогло је у рјешавању многих проблема, Касиповић је истакао да се, упркос напретку у развоју друштвених мрежа, све чешће дешава насиље у њиховом кориштењу.

"Све чешће друштвене мреже се користе са намјером да се особа на коју је насиље усмјерено повриједи, понизи или узнемири, неријетко се подстиче и групна мржња, узнемиравање, праћење, урушавање приватности, вријеђање на било којој основи, као и ширење непримјерених и увредљивих коментара или снимака на рачун друге особе", навео је Касиповић.

Он је у том контексту навео и посљедња дешавања када је млади човјек себи одузео живот због исмијавања на друштвеним мрежама и немогућности да се избори са притисцима и негативним коментарима.


Предсједник СНСД-а Милорад Додик затражио је да буду припремљени закони о спречавању ширења лажних вијести, о спречавању језика мржње, о измјенама и допунама Кривичног закона с увођењем клевете и увреде, те проширењу кривичних дјела против уставног поретка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана