Карло Буцола о резолуцији о Сребреници: Криминално лобирање!

Срна
Карло Буцола о резолуцији о Сребреници: Криминално лобирање!

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Начин гласања за резолуцију о Сребреници у УН, као и лобирање од земаља покровитеља је криминалан и са лажним подацима, а њено усвајање деградира Статут УН, ЕУ и права о слободном изражавању држава, изјавио је Карло Буцола, који је био високи представник УН у вријеме грађанског рата у БиХ.

Буцола је рекао да сва припрема посљедњих 18 година наводи на политичку и криминалну сврху, да би се у датом моменту, по потреби политике, започео рат у овом дијелу балканске територије.

"Овим путем желио бих да упознам моје надлежне представнике у УН, предсједника Антонија Гутереса, надлежну канцеларију, као и предсједника Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, ако желе да чују", навео је Буцола у отвореном писму о дешавањима у Сребреници које је упућено УН.

Буцола је рекао да чињенице које је навео може потврдити документима, видео- снимцима, сликама са лица мјеста, као и забиљешкама које су настале у вријеме ратних дешавања.

"Овим дјеловањем сте подстакли међународне вјерске разлике, велику подјелу, међусобну мржњу и стварање јаких националистичких странака", навео је Буцола у писму достављеном телевизији "М".

Он тврди да је овим начином утицаја Балкан инструисан да поново уђе у отварање нових жаришта.

"Прва ставка предсједника држава на Балкану у овом дјеловању је појачање мјера предострожности против усвајања ЕУ закона чија се култура коси с њиховом културом", рекао је Буцола.

Он је нагласио да је резолуција о Сребреници усвојена методом уцјењивања, дезинформацијама о стварном дешавању, наметањем лажних података.

"Зато се од старне дијела делегата ЕУ и покреће опозив изгласане резолуције. Вјеродостојни подаци се припремају са заједничким тимом тог подручја", рекао је Буцола.

Он се осврнуо на Кристијана Шмита, наводећи да је у БиХ постављен нови високи представник који није изгласан у парламенту три конститутивна народа у БиХ, о чему по Дејтонском мировном споразуму морају бити сагласни.

"Нелегални високи представник мијења уставне законе по налогу једне етничке стране и на тај начин угрожава двије друге етничке групације и ствара статус криминалне државе", навео је Буцола и додао је као представник УН више пута упозоравао на недостатке.

Буцола је у изјави говорио и о Хрватској која је примљена у ЕУ, те навео да је наметнут стандард који је хрватски народ довео до психичког стреса због немогућности да нормално живи.

"У хрватској је нагло све поскупјело. Нови европски закони граде нову културу, тако да су владајуће структуре довеле до честих свађа и проузрокују тешке кризе у држави. Хрватски парламент служи за свађе, непримјерено понашање чланова парламента са непримјереним говорима упућеним Влади и предсједнику Владе Хрватске", рекао је Буцола.

Он је додао да је народ Хрватске незадовољан уласком у ЕУ.

"Додатно наоружавају Косоваре да би исказали мржњу према Србији, а по међународној конвенцији то је кршење и може у будућности имати трагичне посљедице као у Сребреници. Те одлуке су достављене од НАТО-а без да се консултује са својим народом", рекао је Буцола.

БиХ у којој је корупција веома изражена у свим сегментима друштва, а политичари наговорени од страног фактора, тврди Буцола, ухватила се за уништење саме себе и преко лобирања усвајањем резолуције о Сребреници мисли да претвори српски народ у Бошњаке и да са Косовом и Хрватском заједно са НАТО-ом нападну Србију.

"Косово је спремно да нападне Србију. Такав план је припремљен за Балкан, нови Јасеновац и Сребреницу. Нећемо успјети да се докажемо Русији уништењем Србије, иако кршимо све могуће конвенције о људским правима. У тој групи је и мала Црна Гора са новим и младим руководством које има велику жељу да побољша стање у држави на било какав начин", указао је Буцола.

Он је изразио увјерење да ЕУ све то зна, али да не реагује, и таквим поступком учествује у тим догађајима.

"Оваквим ставом ЕУ и Америка утичу на то да ће и Србија кренути неким другим смјером, што ће бити изненађење свима", рекао је Буцола. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана