Карићева поново пријавила Ћосића: Ево шта јој је поручио

ГС
Карићева поново пријавила Ћосића: Ево шта јој је поручио

САРАЈЕВО - Бењамина Карић, градоначелница Сарајева, поднијела је нову кривичну пријаву, овај пут Тужилаштву Кантона Сарајево, против Љубише Ћосића, градоначелника Источног Сарајева, због сумње у, како је у пријави навела, “јавно изазивање или распаљивање” мржње и нетрпељивости, док јој је он одговорио да њу боли истина, а уклањање табле о прогнаним Србима назвао је хајдучијом.

Карићева, која је недавно против Ћосића поднијела кривичну пријаву и Тужилаштву БиХ, овај пут је “колегу” из Источног Сарајева пријавила заједно са Алмиром Бечаревићем, министром комуналне привреде, инфраструктуре, просторног уређења, грађења и заштите околиша Кантона Сарајево.

За сарајевски двојац су, подсјетимо, спорне табле које су постављене, а на којима је наведено “Добро дошли у Источно Сарајево, град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево”, од којих је једна у четвртак и уклоњена, одлуком кантоналних сарајевских власти, која тврди да је била на територији ФБиХ.

Ујутру је уклоњена табла, а већ поподне је Карићева објавила да подноси нову пријаву.

- Боримо се и правно и на терену. Након што је недвојбено утврђено да се табла са лажним информацијама налазила на територији ФБиХ, припремили смо још једну кривичну пријаву. Раније је поднијета кривична пријава за изазивање националне, вјерске и расне мржње Тужилаштву БиХ, сада и Тужилаштву КС. Уз кривичну пријаву приложени су сви докази о постављању плоче, као и локацији исте - навела је Карићева, која тврди да се “овдје ради о озбиљном кривичном дјелу на територији ФБиХ”.

У новој пријави, коју потписује заједно са Бечаревићем, они посебно наглашавају да је Ћосић градоначелник Источног Сарајева.

- Одредбама Кривичног закона ФБиХ за таква лица прописано је теже кажњавање, и то казном од једне до десет година затвора - наводе у пријави.

Ћосић, с друге стране, одговара да Карићеву боли истина, а њој поручује да јој жели све најбоље.

- Ја никад у животу нисам показао никакав степен неподношења, а камоли мржње. Једва чекам да ме неко позове, да ме пита, да ја предочим своје доказе које имам о томе како мени људи пријете по друштвеним мрежама, а шта им ја одговарам, ако им одговорим. Али, оно што је битно, њу боли истина. Реченица која каже 'Град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево' је истинита. Сарајево је напустило 157.000 Срба. Нема их у Сарајеву. То њу боли. Она хоће то да прикрије - рекао је Ћосић за “Независне новине”.

Потом је најавио да ће, ако Карићева овако настави, и он поднијети кривичну пријаву против ње због одузимања споменуте табле.

- Овдје нико неће да каже да је оно што су они у четвртак урадили класична хајдучија, дивљаштво. Ми нисмо ни обавијештени о рушењу. Нека се она запита какав је правник - навео је Ћосић.

Реакције због уклањања споменуте табле се не стишавају, а реаговао је и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, који је рекао да је Карићева изазвала вјерску и националну мржњу атаком на истините податке на таблама које је поставио град Источно Сарајево о 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево.

- Управо то што је урадила Карићева са атаком на истините податке на таблама је изазивање националне и вјерске мржње и њу је требало да процесуирају надлежни органи - рекао је Стевандић.

Он је подсјетио да је Карићева исто урадила наметањем плоче на Казанима, гдје је избрисана националност српских жртава и написано да су ту побијени “грађани Сарајева”.

- Сви знају да су ту побијени Срби из Сарајева и да је заслужила кривичну пријаву и да шири националну и вјерску мржњу. Жели да сакрије податак да је 157.000 Срба напустило Сарајево, јер да нису и да су гласали, она сигурно не би била градоначелник - нагласио је Стевандић.

Он је истакао да, исто тако, свако таргетирање или покушај наношења зла Српској значи да ће бити постављена већа табла на бољем мјесту и нико је неће срушити.

И Зоран Трапара, потпредсједник Скупштине града Источно Сарајево, најавио је да ће бити постављена још већа табла на којој ће писати да је тај град претрпио много тога.

“Као грађанин Источног Сарајева сматрам да је та табла била на нашем дијелу”, рекао је Трапара.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је да су табле на улазу у Источно Сарајево о броју Срба који су морали напустити Сарајево у току Одбрамбено-отаџбинског рата истините, те да их је требало поставити одмах након егзодуса.

Јован Катић, начелник Источног Новог Сарајева, рекао је да вандалско уклањање табле показује да данас не би имао ко да прича о историји да ти људи нису напустили Сарајево, јер би били под земљом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана