Каран: Велики изазови пред Српском

Срна
Каран: Велики изазови пред Српском

БАЊАЛУКА- Пред Републиком Српском су велики изазови који се не могу ријешити без националног јединства, изјавио је вечерас генерални секретар Владе Српске Синиша Каран.

Каран је објаснио да се то односи на најважнија питања о статусу Републике Српске у БиХ, који је нарушаван 27 година.

Он је истакао да Република Српска слободно може рећи да више не да своје надлежности и да се отворено бори за своје интересе без икакве мржње и одузимања од других народа.

Каран је нагласио да је истакао да је Република Српска коначно ушла у уставну процедуру за конституисање власти послије "лакрдије" у вези са верификацијом протеклих избора.

- Конституишу се институције државне власти Републике Српске, то смо радили са Народном скупштином, предсједник Српске ради у пуном капацитету и прва његова уставна одлука је да предложи мандатара - рекао је Каран за Алтернативну телевизију.

Каран је истакао да је Додик пружио руку да се створи широка влада националног јединствена, што је добро за будућност, као и да сви они који подржавају овакве политике треба да буду дио Владе Српске.

Он сматра да имена нису важна, колико политике које треба да има нова влада, а о којима је са мандатаром и разговарао предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Каран је навео да питање о томе ко је нови министар унутрашњих послова треба поставити мандатару, али је додао да се о томе тренутно воде разговори.

- Мислим да ће се брзо конституисати влада. Данас је био и Колегијум Народне скупштине у вези са избором Вијећа народа Републике Српске и Дома народа парламента БиХ. До прве половине децембра требало би да све буде готово - рекао је Каран.

Он је навео да је сарадња са премијером и министрима у протеклом периоду била успјешна, да никада нису имали прегласавање у Влади.

- У протеклом мандату одржали смо 196 редовних и 40, 50 посебних и телефонских сједница, више од 9.000 тачака дневног реда, донијели смо 20.000 одлука, смјерница и уредби - рекао је Каран и напоменуо да је све то рађено у интересу грађана Српске.

Када је ријеч о новој Влади, Каран каже да је важно да буду нова имена, што подразумијева велику обнову, али је указао на важност да се настави континуитет започетих процеса, у економској и социјалној сфери.

Каран је оцијенио да је током протеклих година било много безбједносних изазова у Републици Српској на које је МУП добро одговорио, али је напоменуо да се безбједност може нарушити политичким дјеловањем.

- Ако кажете да идете митинговати пред РТРС-ом, то је легитимно право, али ако кажете да идете на телевизију Републике Српске директно угрожавате уставни поредак институција Српске и тада сте у кривичном дјелу, а не у политици - упозорио је Каран, који је и предсједник Савјета за заштиту уставног поретка Републике Српске.

Он је додао да све што се своди на рушилачки фактор улази у кривичну сферу.

Каран сматра да је Српска изопштавањем обавјештајне службе доживјела највећи удар на безбједносни систем.

- Не само у смислу што је немамо, него зато што смо у обавјештајној служби БиХ добили противника Републике Српске и ја то морам тако отворено рећи. Они се боре против Српске и њене политике и потпуно су се изопштили - рекао је Каран и додао да је обавјештајна служба БиХ у потпуности изван парламентарног надзора.

Каран је истакао да су у БиХ највећи проблем, углавном, бошњачке политичке елите, као и да је потребно водити рачуна да кадрови из Републике Српске заузму своје позиције по уставној подјели из 1991. године и да се на нивоу БиХ злоупотребом овлаштења води спољна политика.

- Сад се показује шта значе кадрови на нивоу БиХ на којем нема опозиције. Небитно је гдје раде кадрови из Српске и којој политичкој партији припадају, јер они су партија Републике Српске на нивоу БиХ и ту постоји проблем - нагласио је Каран.

Он је упитао како Савјет министара БиХ може донијети било какву одлуку, а да је супротна одлуци Владе Републике Српске.

- Посебно Дом народа, јер њега директно бира Народна скупштина, то је делегација Народне скупштине, то је класични делегатски систем. Савјет министара само треба да изнесе став скупштине и ништа више, а понашају се као да нема Републике Српске - додао је Каран.

Каран је рекао да се и опозиционим дјеловањем на нивоу БиХ нарушава углед Републике Српске, те да се мора наћи ефикасан механизам како се овакве ствари више не би дешавале.

Говорећи о законима којима би се регулисало спречавање ширења лажних вијести и говора мржње, те враћања клевете у Кривични закон, Каран сматра да је то могуће на начин да се не угрожава нечија слобода, али и да се очекују казне када се пређе граница те слободе.

Каран очекује да се приједлог овог закона нађе на некој од сљедећих редовних сједница Народне скупштине Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана