Каран: Уставни суд мијења уставни положај ентитета, пријеко потребно да се врати дејтонским надлежностима

Срна
Foto: Уступљена фотографија

БАЊАЛУКА- Професор уставног права Синиша Каран изјавио је да је Уставни суд тренутно антидејтонски, неуставан, непостојећи, самопрозвани, самозвани, једноставно речено - отуђени центар /све/моћи групе странаца и домаћих унитариста, а све са циљем одузимања дио по дио надлежности Републике Српске.

- Уставни суд БиХ, умјесто да чува Устав, дао је себи за право да га тумачећи, по неким својим правилима мијења, вршећи ревизију уставних норми и прекрајање нашег изборног система - истакао је Каран коментаришући одлуку крњег Уставног суда БиХ о стављању ван снаге Изборног закона Републике Српске уз образложење да није, како кажу, у складу са Уставом БиХ и Изборним законом БиХ.

Каран је појаснио да Уставни суд БиХ својим одлукама битно мијења уставни положај ентитета у односу на БиХ, а истовремено је себи омогућио дјеловање које је ван домета и контроле ентитета који чине супстанцијално биће БиХ.

- Уставни суд БиХ оваквим одлукама не само да је изашао из оквира уставне надлежности, већ својим слободним дјеловањем постаје најјачи адут у рукама свих заговорника неке нове уставне стварности супротне дејтонском Уставу БиХ - нагласио је Каран.

Он је поручио да је пријеко потребно да се Уставни суд БиХ врати на изворну дејтонску надлежност, те да коначно престану са злоупотребом права и правде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана